Co dělat, pokud se cítíme přejedeni

10. prosinec 2020

Nevolnosti způsobené přejedením mohou mít řadu důvodů. Stejně jako u jiných zdravotních problému je i zde lepší prevence, než léčba, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Pokud se cítíme přejedení, musíme si uvědomit, čím jsme si to to způsobili. Pocit nadmutí, přecpání plynatosti nebo nevolnosti může mít totiž mnoho příčin.

„Tou nejčastější je technika jídla. Pokud se najíme rychle, to znamená, že napolykáme větší množství vzduchu nebo napijeme rychle a nahlas, kdy slyšíme jednotlivé loky, tak potom říháme. To je ten lepší případ, protože tím nadbytečný vzduch dostaneme z organismu hned. Pokud to ale děláme systematicky nebo výrazně změníme množství jídla či jeho složení, můžeme cítit akutní obtíže. V takovém případě musíme nejdříve vyloučit situaci, kdy neodcházejí plyny, což je vždy velmi závažné. Pokud cítíme nadmutí v břiše, píchání, bolesti až křeče a při tom plyny neodcházejí, je dobré co nejdříve navštívit lékaře. Může to totiž signalizovat závažné onemocnění, jako například náhlou příhodu břišní,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

V audiozáznamu pořadu také uslyšíte, jak těmto stavům předcházet a jak je případně léčit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.