Co covid - 19 přinesl na Šumavu? Spoustu lidí, odpadu a porušování pravidel

22. leden 2021

Tři muži spjatí velice úzce se Šumavou v našem diskusním pořadu hodnotili aktuální koronavirovou situaci. Vyjadřovali se k opatřením podzimním, vánočním i k těm nynějším. Nechybí ani názor na to, jak bude Šumava vypadat při případném otevření skiaraeálů na pololetní prázdniny a následný víkend.

"V současné době je největší problém uzavření ubytovacích zařízení. Ukázněné návštěvníky vítáme. Ale mně se zdá, že na Šumavu přijeli i ti, kteří absolutně neví, jak se v národním parku chovat," posteskl si starosta Kvildy Václav Vostradovský.

"Lidé jsou podráždění, stoupá agresitiva i vůči našim strážcům," doplnil Jan Dvořák a připomněl tak incidenty, ke kterým docházelo v minulých dnech třeba na šumavských jezerech. "Modrava, Kvilda, Špičák, jezera. Lidé si najdou tyto top lokality a jedou právě sem. Je to obrovské množství lidí. A vždycky se mezi nimi najde určité procento potížistů," doplnil.

Přijeďte na Šumavu, rádi vás uvidíme. Načerpejte sílu, ale pravidla se musí dodržovat. Ta aktuální hygienická, ale i ta, která platí léta. Tak zní vzkaz od Jana Dvořáka.

Čtěte také

Jan Kasík, vedoucí skiareálu Špičák v současné době vidí dva problémy: "Jednak ekonomický. Není jednoduché, když nevíte, co bude. Udržet všechny lidi v práci, zasněžovat, platit zálohy, nájmy, to je moc složité. Ale poradíme si. A doufám, že nás pustí do provozu a že se zachráníme pro příští sezónu."

Druhý problém jsou podle Kasíka bezpečnostní rizika. "Vyrábíme sníh. Sněžná děla a hadice představují pro sáňkaře a skialpinisty velké nebezpečí, ani nemluvím o jezdících rolbách," vysvětlil Jan Kasík.

Poslechněte si i další starosti a názory lidí, pro které je Šumava domovem i zaměstnáním.

autoři: Michal Jančařík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio