Co byste řekli na bydlení v jurtě? Je ekologické a energeticky úsporné

17. listopad 2019

Zajímavá varianta bydlení se začíná rozmáhat také v Česku. Už nejméně 80 rodin v naší zemi žije v tzv. mongolské jurtě, jedna teď vyrostla i na Tachovsku.

V obci Skapce stavbu realizoval David Muddy Orfanic, splnil tím sen mladé ženy, která chce v jurtě žít. Když uvažujete o jurtě jako svém domově, musíte vzít v úvahu, že její životnost je přibližně 30 let. Vaše plány by proto neměly být krátkodobé a podle toho je třeba zvolit velikost nového obydlí. Možné je propojit menší a větší jurtu a tím získat více obytné plochy i soukromí pro obyvatele.

Sen se postaví za 2 až 3 dny

Jurta ve Skapcích patří k těm menším. Podlaha o velikosti 6 metrů kruhového průměru, k tomu vrchní plachta z bezúdržbového materiálu, celá stavba váží do 2 tun. Taková se dá postavit za několik dní, člověk znalý věci to zvládne do 48 hodin. Jurta je udělaná tak, aby se v ní dalo pobývat po celý rok.

Konstrukce je pouze z vázaných provázků

Ghany - to je vlastně provázková konstrukce, která se obejde bez různých šroubů a vrutů. V kopuli jurty je kulaté okno, kterému se říká tono. Vchod je klasický, dveře dle vlastního výběru, ve Skapcích zvolili dveře se skleněnou výplní. Nechybí ani jedno velké boční okno. Do jurty musí přijít také pořádná kamna s velkou výhřevností, oblíbená a doporučovaná jsou finská kamna s CB spalováním, která na jednu dřevěnou briketu vydrží hořet a místnost vytápět až 12 hodin. Pokud někoho zajímá chystané uspořádání nábytku, ve Skapcích bude malá kuchyňská linka, široká postel a několik kousků nízkého nábytku. Co se týče hygieny, koupelnička se právě staví, půjde o zahradní stavbu za jurtou.

Proč do jurty?

Jestliže je člověk svým založením nenáročný, skromnější, jurta mu pro život bohatě stačí. Pořizovací náklady jsou od půl miliónu výše, podle typu a velikosti. Teplo je v jurtě vlastně pořád, má energetický štítek C – úsporná stavba s nulovým vlivem na životní prostředí. A dosáhnete spojení s přírodou, slyšíte všechny venkovní zvuky, i proto se jurty staví v přírodě, kde můžete vnímat šumění stromů, zpěv ptáků, volání zvěře a navíc stropním oknem vidíte hvězdy.

Spustit audio