Co bude s bývalou porcelánkou v Jakubově stále není jasné. Demolici by mohlo zkomplikovat vlastnictví

20. červenec 2022 10:35

Část zřízené bývalé porcelánky v Jakubově na Karlovarsku pořád blokuje hlavní příjezdovou komunikaci do obce. Stěna spadla o víkendu. V budově nikdo nebyl. Co s ní dál teď řeší stavební úřad, který spadá pod obec Kyselka.

Část objektu se zřítila v noci na sobotu 16. července. Sutiny zasypaly příjezdovou cestu do obce. Jak informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal, nikdo nebyl zraněn. Přivolaný statik vyhodnotil stav objektu jako havarijní. V místě celý den probíhaly záchranné a likvidační práce. Pohyb kolem budovy je omezený a pro dopravu je silnice uzavřená.

Jak potvrdil nezávislý starosta Aleš Labík, o tom, jestli bude muset být objekt zbouraný, zatím nikdo nerozhodl, obec také čeká na další zprávy ze samotného zásahu. „Pracovnice našeho stavebního úřadu provedla šetření na místě. Neztotožňuje s navrhovaným rozsahem demolice. Vzhledem k tomu, že vlastník je cizinec, nebude jednoduché jej zastihnout,“ řekl.

Pokud majitel nebude reagovat, nejspíš na své náklady Kyselka bude muset budovu alespoň částečně zdemolovat, a to by byla pro obec velká finanční komplikace. „Každý nepředpokládaný výdaj je komplikace. Máme naplánované důležité investiční akce a větší rozsah demolice objektu by pro nás mohl být likvidační,“ upozornil Labík s tím, že doufá v pomoc od státu, nebo kraje.

Obec chce také co nejdříve zprůjezdnit uzavřenou komunikaci u zchátralého objektu. V současné době vede objízdná trasa přes bývalou vojenskou cestu.

Spustit audio