Čištění toku Radbuzy bylo zahájeno

9. srpen 2006
Tento pořad

První tři z devíti obcí mikroregionu Radbuza zahájily nákladné čištění toku Radbuzy, akci za 800 milionů korun. Stavby kanalizací a čistíren jsou největší novodobou ekologickou investicí v Plzeňském kraji. Financuje ji téměř šesti sty miliony korun evropský Fond soudržnosti a Státní fond životního prostředí, který na projekt Čistá Radbuza slíbil dát zatím pět procent z plánovaných nákladů. Staveniště předaly jako první Chotěšov a dále města Stod a Horšovský Týn. Stavba začne v pondělí 14. srpna.


Kromě zmíněných obcí jsou do projektu zapojeny Dobřany, Líně a Zbůch z Plzeňska a dále Holýšov, Poběžovice a Bělá nad Radbuzou z Domažlicka. V nich má vzniknout 58 kilometrů kanalizačních řadů a osm nových čistíren.

Chotěšov vybuduje nejdéle do poloviny roku zhruba 14 kilometrů kanalizace a napojí 70 procent rozlohy celé obce včetně spádových vsí. Akce nás přijde na 127 milionů korun, 114 milionů tvoří stavba. Chotěšovští, podobně jako další obce, chtějí využít výkopů na kanalizaci, zavádějí také vodu. První etapa staveb v centru je vyjde na 6,5 milionu korun, které se obec bude snažit získat od ministerstva zemědělství.

Ze současných 68 procent obyvatel mikroregionu jich bude v roce 2008 připojeno na kanalizaci 96 procent, tedy 36.000. Obce s více než 2000 obyvateli se chtějí s předstihem připravit na přísné normy EU pro vypouštění odpadních vod, jež budou muset splňovat od roku 2010.
autor: čer | zdroj: ČTK
Spustit audio