Číslovky

5. listopad 2004

Ruku na srdce, nezaváhali jste někdy při užití výrazů čtyřmi a čtyřma a rozlišili byste jedinou správnou možnost v nabídce tvarů dvěmi a dvěma? Podívejme se proto na číslovky a jejich správné používání.
Pokud začneme právě těmito příklady, budeme si povídat o tzv. číslovkách základních. Označují nám konkrétní, určitý počet, mohou ale mít i neurčitou podobu (např. několik). Z jazykového hlediska obtížné nebývají, často je vypisujeme číslicí. Pozor je však třeba dát na skloňování číslovek dva a oba. Mají totiž tzv. duálové koncovky, a to za všech okolností. Historicky vzato - jedná se o pozůstatek dvojného čísla, které v dřívějších dobách v češtině vyjadřovalo počet dvou. Tyto koncovky tedy musíme v uvedených číslovkách zachovat i dnes. Druhý pád má tedy podobu dvou, obou, třetí pád pak dvěma, oběma, šestý pád o dvou, o obou a sedmý pád pak se dvěma, s oběma. Jiné koncovky opravdu nejsou možné.

Někdy můžeme mít pocit, že když vytvoříme nějaká delší spojení, můžeme se do labyrintu koncovek pěkně zaplést a co si počneme například s oběma svýma silnýma rukama, se dvěma rozbitými dřevěnými nohami stolu atd.?

Tak obtížné to nebude. Je třeba si uvědomit, že koncovky dvojného čísla mají právě uvedené číslovky dva a oba a také podstatná jména označující části lidského těla v páru (tedy oči, uši, ruce nebo nohy). Týká se to i zvířat, ta mohou mít též dva páry končetin. Např. osel stříhal ušima, kůň koulel očima a kopal čtyřma nohama atd. Pokud se u těchto výrazů vyskytne ještě zájmeno nebo přídavné jméno, získává také duálové koncovky (pletla těma svýma dlouhýma nohama). Koncovky musí, jak je vidět, vyjadřovat mluvnickou shodu.

Pokud se s číslovkami dva a oba pojí jiná podstatná jména, pak už jsou koncovky různorodější, duálové zůstávají zachovány jen u číslovek dva a oba, v ostatních slovech používáme obvyklých koncovek podle příslušných skloňovacích vzorů v množném čísle (např. s těmi dvěma milými sestrami, s oběma našimi známými redaktory atd.).

Postupme teď k číslovkám vyšším. Třeba magická trojka by nás mohla překvapit svými tvary. Je správný výraz bez třech dnů, třech korun atd.? U číslovek tři a čtyři jsou skutečně v 2.p. možné tvary tří, třech a čtyř, čtyřech. Vyšší číslovky pak skloňujeme pravidelně, v kombinovaných výrazech zůstává číslovka sto v jednotném čísle obvykle v základním tvaru (se sto pěti korunami, o sto pěti korunách). V množném čísle můžeme tuto číslovku ponechat také v základním tvaru (ke tři sta pěti korunám), ale je možné ji i skloňovat (ke třem stům pěti korunám). Číslovka tisíc se obvykle skloňuje.

Pokud jde o pravopis číslovek, především si zapamatujme, že složené číselné výrazy nepíšeme dohromady (to jen na poštovní poukázce), ale zvlášť. Tedy dvacet jedna (jednadvacet), dvě stě, pět tisíc. U řadových číslovek nezapomeneme za číslicí tečku (120.). Vypíšeme-li řadovou číslovku v hodnotě 101 - 199 slovy, je možno ji psát dohromady s nesklonnou první částí (stodvacátý), také však jako dvě slova, která skloňujeme (stý dvacátý). Doufejme tedy, že se při používání číslovek nepřepočítáme nejen v jejich hodnotě, ale také v jejich správné jazykové podobě.
autor: Jitka Málková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka