Chrudimská Besta si na mistrovství světa vytančila triumf

8. prosinec 2022

Taneční klub Besta Chrudim funguje už od roku 1991 a za tu dobu nasbíral celou řadu úspěchů. Tím nejčerstvějším je úspěch na mistrovství světa ve Slovinku ze začátku letošního prosince. Besta se tak může pochlubit titulem mistrů světa.

„Máme za sebou poměrně dlouhou a radostnou historii, protože záhy, kdy jsme začali pracovat s dětmi, dospělými a s juniory, tak se dostavovaly první úspěchy. A ti nadšení tanečníci, kteří u nás začínali tak teď u nás pokračují v seniorských kategoriích a přivádějí své děti do taneční školy,“ říká k historii tanečního klubu trenérka a choreografka Martina Nováková.

Nadšení z úspěchu

„Je to nádherné a ještě dlouho to bude doznívat a doufám, že si to zase brzy zopakujeme,“ říká trenérka Linda Váchová. Nicméně cesta za triumfem byla dlouhá. „My už tu choreografii začali připravovat už před pandemií. Když jsme měli vyrazit na soutěž, tak se všechno zavřelo. Nevěděli jsme, jestli se nám povede na soutěž dostat a jestli se tým nerozpadne. Ale všichni vydrželi a myslím si, že to i hodně dozrálo.“

Žádný stres a hon za výhrou, ale především si soutěž užít, to je přístup, který v Bestě razí. „Tým byl fantastický a všichni kolem se na nás napojili. Když jsme cestou zastavili na kterékoliv benzínce, tak všichni, kteří se tam zrovna v tu chvíli vyskytli, tak s námi byli na jedné vlně. Ten tým si všechny získá a šíří kolem sebe nádhernou atmosféru,“ dodává Martina Nováková.

Konkurence a strategie

Konkurence byla na mistrovství velká. „Po příjezdu jsme uviděli naše soupeře a oni byli v průměru o deset let mladší a opravdu dobře připravení. Polky, které se minulý rok staly vicemistryněmi světa, si tam letos jely pro zlato. Jejich choreografie, příprava, to jak vypadaly, to bylo nádherné.“

Nakonec to byl možná pozitivní přístup, který chrudimskému týmu pomohl zvítězit. Nebo to, že už při roztančení soupeře trochu zmátl. „My děláme hlavně latinsko-americké tance a těmi se také nejlépe rozhýbeme. Oni na nás všichni koukali a říkali si, že jsme se asi pomátli, protože kategorie byla jazz dance,“ říká Martina Nováková.

Spustit audio

Související