Chraňte vodoměry před mrazem. Jejich poškození vás může stát tisíce

Před mrazy by měli své vodoměry chránit zejména obyvatelé chat a chalup ve vyšších oblastech, do kterých nejezdí během zimy pravidelně. A to jak vodoměry ve venkovních šachtách, tak i ty ve sklepích.

Případné zmrznutí a prasknutí vodoměru, jeho výměna a úhrada za vyteklou vodu může přijít na tisíce korun. Jak vodoměry před mrazy ochránit radí Dana Veselá, mluvčí plzeňské vodárny.

Plzeňský zahradník Přemysl Písař přináší zimní zamyšlení nad zahradami. Právě v zimě máme spoustu času se zamyslet na jejich funkčností a případnými změnami na jaře. Ať už se jedná o budování cestiček, které nám zkrátí cestu na kompost, pro nářadí, dřevo. Nebo ochranu soukromí živými ploty, rozvržení záhonů, umístění skleníků, pergol a případně i bazénů.

Vše se zdražuje včetně vody. Kdo má u domu větší pozemek, může přemýšlet o studni nebo vrtu. Po počáteční investici bude mít vodu pitnou i užitkovou na zalévání zahrady zadarmo. Jak se studny a vrty budují, jaké náležitosti budete potřebovat pro jejich stavbu, jaká může být jejich vydatnost se dozvíte od Jiřího Fořta, technika společnosti Profi vody.

Pro sportovní rybáře nastal čas vracení úlovkových listů a také kupování povolenek pro letošní rok. Jaké jsou jejich ceny a o kolik podraží říká Hynek Dort, technik Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio