Chodské slavnosti bez koláčů si nikdo neumí představit

12. srpen 2022 12:51, aktualizováno

K Chodským slavnostem neodmyslitelně patří koláče. Pekaři v okolí Domažlic proto v posledních dnech zažívají maraton, kdy v noci zadělávají těsto a do večera pak pečou a zdobí neboli merhují. To platí i pro pekárnu v Krchlebech.

V pekárně v Krchlebech na Domažlicku napekli na zahájení Chodských slavností stovky koláčů a budou pokračovat až do neděle. Jejich koláče zdobené tvarohem, mákem, povidly a také šlehačkou mají zákazníci zamluvené už rok dopředu.

Na Chodské slavnosti peče rodina kolem 300 koláčů denně od úterý do neděle. Celkem je to kolem 2 tisíc koláčů. Zaměstnán je každý člen rodiny – majitelka pekárny paní Konopíková zadělává těsto, syn Zdeněk koláče tvaruje a maže tvarohem, dcera maluje a manžel paní Konopíkové peče. „Koláče se pečou 7 minut. Do jedné trouby se naplní 12 koláčů,“ uvedl Zdeněk Konopík.

Krchlebský koláč je zdobený šlehačkou

Malé pekárny své koláče často vydávaly za krchlebské. Proto své koláče Helena Konopíková musela opatřit ochrannou známkou. Situace se poté zlepšila. Do soboty mají v krchlebské pekárně beznadějně vyprodáno. Mnoho lidí si ale koláče objednává i na neděli, aby si je odvezli domů z Chodských slavností.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio