Chodské slavnosti 2018 se blíží. Pojeďte do Domažlic s námi!

6. srpen 2018

V Domažlicích vrcholí přípravy. Už tento víkend ve dnech 10. – 12. srpna proběhnou 64. Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť 2018. Do města se opět po roce vypraví tisíce lidí a přímo do centra slavností míří i Český rozhlas Plzeň!

Chodské slavnosti v Domažlicích jsou jednou z největších a nejstarších národopisných slavností v České republice. Ty letošní proběhnou už o tomto víkendu. Na pěti scénách se představí více než šest stovek účinkujících.

V letošním roce si připomínáme 100 let od vzniku samostatného státu a ani Chodské slavnosti tento významný mezník našich dějin neopomenou. Na Chodské slavnosti se připravuje také Muzeum Chodska. Navštívit můžete třeba komentované prohlídky výstavy nazvané „Chodské kroje v historii a současnosti“.

S Plzeňáky za folklorem – živě z Chodska!

Letošní Chodské slavnosti budou zahájené v pátek 10. srpna v 18 hodin. V sobotu program na pódiu u brány na náměstí začíná v 10 hodin. A pozor -  letos jako tradičně budeme přímo z této scény také živě vysílat pořad „S Plzeňáky za folklorem – živě z Chodska“ mezi 11. a 12. hodinou!

Sobotním vyvrcholením programu bude ve 23 hodin pořad „Dudácké štandrle“ (letos s Konrádyho dudáckou muzikou a jejími hosty) nazvaný „Teče voda vod Čerchova“. Program ale v sobotu i v neděli poběží současně také na pódiu pod Chodským hradem. V sobotu od 19 hodin si tam nenechte ujít třeba pořad Chodského souboru Mrákov věnovaný 40. výročí mrákovské dudácké muziky.

Ha ty svatyj Vavřenečku…

K domažlické pouti samozřejmě patří i poutní mše svatá na Vavřinečku (v sobotu od 10 hodin celebruje kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, v neděli od 10 hodin Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský). V neděli ve 14:30 hodin jste pak zváni ještě také do domažlického letního kina – pořad nazvaný „Chodská kuchyně aneb hdo si huby nehledí, tomu tělo chamradí“ připravily Jana Hojdová a Martina Morysková. Představí se všechny soubory a kapely z Chodska i hosté z Moravy. Pódium u brány na náměstí bude pro změnu v neděli patřit dechovým hudbám a po celý víkend bude živo i na Jarmareční scéně před Chodským hradem.

NENECHTE SI UJÍT PŘÍMÝ PŘENOS z letošních Chodských slavností! V sobotu 11. srpna od 11 do 12 hodin. Účinkují chodské dudácké muziky a soubory, moderuje Michaela Vondráčková.

Míříte na letošní Chodské slavnosti do Domažlic? Nezapomeňte se zastavit také u našeho rozhlasového stanu na horním konci domažlického náměstí. Budeme se na vás těšit po celou sobotu – a vyhrávat u nás budou i chodské muziky! Několik programů letošních Chodských slavností navíc budeme také natáčet a následně vám je nabídneme v našem vysílání v několika částech v pořadu Špalíček lidových písní.

Spustit audio