Chodov chce obnovit hrobky významných osobností města

21. srpen 2018 11:30

Chodov chce na místním hřbitově obnovit náhrobky významných osobností města. Půjde hlavně o hrobku významné chodovské průmyslnické rodiny Gaschů.

„Rodinná hrobka chátrá od roku 1945. Kvůli nekvalitnímu materiálu ji navíc ohrožuje větrná i vodní eroze,“ uvedl historik Miloš Bělohlávek s tím, že město už má k dispozici vypracovaný plán na obnovení původního stavu.

Rekonstrukce hrobky vyjde podle prvních odhadů na zhruba 600 tisíc korun. Peníze by chtěl Chodov získat z Česko-německého fondu budoucnosti, z případné dotace od Karlovarského kraje, od potomků rodiny Gaschů a předběžný příslib má také od společnosti Chodos Chodov, která je považována za nástupce Gaschových strojíren.

Hrobka významné chodovské průmyslnické rodiny Gaschů, která chátrá od roku 1945

„Pokud budeme v žádostech úspěšní, práce začnou v příštím roce. Je to součást naší historie a chceme se k ní přihlásit. Gaschovi byli významnými průmyslníky a podle nás si zaslouží důstojné místo posledního odpočinku,“ řekl starosta Patrik Pizinger.

Rodina Gaschů stála v roce 1883 u zrodu strojírenské tradice města. „Do vysídlení v roce 1946 dávala práci stovkám obyvatel Chodova a po čtyři generace se výrazně podílela na jeho rozvoji a politickém a společenském životě. Jeden z členů rodiny, Josef Gerstner, byl v letech 1900 - 1918 starostou Chodova,“ připomněl Miloš Bělohlávek.

Hrobka rodiny Ritterů, bývalých majitelů uhelných a kaolinových dolů

Radnice chce postupem času nechat zrenovovat další 14 významných hrobových míst, kde jsou pochovány osobnosti Chodova. „Hroby jsou opuštěné a nejen z historického hlediska by nebylo vhodné, aby zanikly,“ doplnil starosta.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio