Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo nebo máslo na omaštění

Postup:

Oškrábané brambory najemno nastrouháme a slijeme z nich vodu. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme mouku, vejce a zamícháme. Vzniklé těsto by mělo být husté jako na noky. Polévkovou lžíci namočenou v horké vodě vykrajujeme kousky těsta, které zavaříme do vroucí osolené vody. Pomalým varem vaříme cca 10 minut.

Uvařené kluzáky vyjmeme děrovanou naběračkou a omastíme je sádlem nebo máslem. Můžeme je podávat také přelité na kostičky nakrájenou rozpálenou slaninou nebo u posypané usmaženou cibulkou.

Spolu s dušeným kysaným zelím jsou vhodnou přílohou k pečeným masům, k pečené huse či kachně.

Celková doba přípravy 50 minut.