Chirurgické oddělení plzeňské fakultní nemocnice nabízí pacientům luxusní pokoje

4. leden 2019 17:38

V borském areálu zdravotnického zařízení vybudovali nový typ pokojů. Pacientům chirurgie poskytnou větší komfort. Fungovat začaly v prvním lednovém týdnu.

Fakultní nemocnice Plzeň připravila novinku pro pacienty chirurgie. V areálu na Borech jim nově nabízí nadstandardní pokoje hotelového typu. Nové pracoviště CHIRO Premium se slavnostně otevřelo dnes.

Devět nových pokojů kompletně zrekonstruovaného chirurgického oddělení slouží hospitalizovaným pacientům v pavilonu číslo 59 v prostoru bývalé vojenské nemocnice. Vybaveny jsou klimatizací, sociálním zařízením, televizí a lidem je v nich k dispozici i vybavená kuchyňka a připojení na internet. Kromě většího komfortu se navíc pacienti dočkají i možnosti mít u sebe během hospitalizace blízkou osobu, což dosud možné nebylo. A pokud to umožňuje zdravotní stav, může mít pacient v pokoji například i pracovní schůzky.

„Doba pokročila a pacienti vyžadují stále větší komfort. Nejen profesionální péči lékařů a sestřiček, ta se bere dnes už jako samozřejmost. Ale současně požadují soukromí, bezpečí, klid a pokud možno mít s sebou v době nemoci osobu blízkou, která může je podpořit nebo jim pomáhat, než se uzdraví,“ popsal důvody zřízení nadstandardních pokojů primář chirurgie Václav Karnos.

O nadstandardní pokoje je na chirurgii zájem

Tento typ nadstandardního ubytování při hospitalizaci dlouhodobě požadují hlavně pacienti plánovaných chirurgických zákroků. Uvedla to mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Plzeňské zařízení je prvním zdravotnickým zařízením v Plzeňském kraji, které tuto možnost nabízí a podle vedení nemocnice nemá podobné oddělení v Česku žádná jiná fakultní nemocnice.

Cena pobytu v nových nadstandardních pokojích se pohybuje od 1.500 do 1.800 korun za pokoj na den. Vedení oddělení předpokládá, že tam budou pobývat hlavně pacienti s krátkodobou hospitalizací.

„Průměrná doba hospitalizace na chirurgii je do čtyř dnů. Myslím si, že obsazenost bude po většinu roku 99 procent,“ uvedl Václav Karnos.

V novém oddělení CHIRO Premium se většího komfortu dočkají nejen pacienti a jejich doprovod, ale také zaměstnanci. Prostory jsou plné teplých barev a opatřeny moderním vybavením. Úprava prostor trvala tři měsíce a nemocnice za ni z vlastních zdrojů zaplatila 17 milionů korun. 

autoři: Jana Kosová , sch | zdroj: Fakultní nemocnice Plzeň
Spustit audio