Chebský kronikář Jindřich Turek zve svými akvarely do Valče

6. květen 2022 13:15

Mnozí lidé znají Jindřicha Turka jako chebského kronikáře. Díky ručně malovaným kronikám získal už řadu ocenění. Nápaditý autor ale o sobě dává vědět i svými obrazy.

Upozornil na sebe například akvarelem kostela svatého Jana Křtitele ve Valči. Ten mu přinesl nejen obdiv návštěvníků výstavy v krajském úřadu, ale i Cenu Českého rozhlasu Karlovy Vary v soutěži Věk pro nás není překážkou.

Přestože je Turek známější jako kronikář, nejdřív se dostal ke štětcům a plátnům. „Nejdřív jsem maloval, k psaní kronik jsem se dostal až později,“ říká Jindřich Turek, který je velkým obdivovatelem Valče na Karlovarsku.

Právě díky jedné z jeho cest vznikl obraz kostela svatého Jana Křtitele. „Záměrně jsem si vybral komornější pohled se schody a zídkou, která dotváří komplex kostela,“ popsal svou práci autor, kterého městečko na Karlovarsku uchvátilo.

„Když se rozhoduji, kam se vydat, je pro mě Valeč priorita. Je to úžasně inspirující barokní perla. Sochy, zámek, oba kostely, park a památky rozeseté v přírodě. To vše na jaře rámují květy,“ zasnil se Turek.

Jeho obrazy mohli lidé vidět například na výstavě v Mariánských Lázních, obraz kostela svatého Jana Křtitele ve Valči před časem v budově hejtmanství. Do budoucna plánuje výstavu svých akvarelů v samotné Valči.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio