Chebskou MHD by mohl provozovat karlovarský dopravní podnik

7. prosinec 2021 12:00

Cheb bude jednat o provozování chebské MHD s Dopravním podnikem Karlovy Vary. Městskou autobusovou dopravu by měl od roku 2023 provozovat vítěz koncesního řízení.

Ze dvou nabídek radní doporučili k dalšímu jednání právě karlovarský dopravní podnik, jehož stoprocentním akcionářem je město Karlovy Vary. Pokud záměr schválí zastupitelstvo, měly by se v příštím roce doladit podmínky provozování.

„Oslovili jsme deset provozovatelů MHD v regionu a okolí. Bohužel většina z nich nereagovala, zřejmě je to způsobeno současnou nejistou dobou a třeba i problémy s dodávkou autobusů. Ozvali se nám dva zájemci. Oba dva předložili konkrétní nabídky včetně cenové kalkulace," uvedl starosta Antonín Jalovec.

Město si dalo do podmínek například to, že nový provozovatel bude disponovat novými autobusy, které budou nízkopodlažní, klimatizované nebo vybavené signálem wi-fi. V případě nabídky společnosti Dopravní podnik Karlovy Vary by šlo o autobusy na stlačený plyn CNG.

Smlouvu chce Cheb uzavřít na deset let

Za provoz MHD ve městě platí chebská radnice ročně okolo 15 milionů korun, jde tedy o zakázku zhruba za 150 milionů korun. Dosud MHD v Chebu provozovala společnost Autobusy Karlovy Vary.

Podle Jalovce se budou nyní ladit podmínky budoucí smlouvy. Při jednání se strany mohou dohodnout i na některých úpravách linek ve městě. Zásadnější změny ale město neočekává. Na celkových nákladech zakázky se ale může podílet také to, jestli se novému dopravci podaří získat případně dotace na nové autobusy. To by mohlo platby města snížit.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio