Chebské muzeum se po roční rekonstrukci chystá otevřít. Čeká už jen na kolaudaci

8. květen 2020 18:00

Chebské muzeum má za sebou rekonstrukci, díky které získalo lepší zázemí. „V rámci rekonstrukce, která se týkala obou budov muzea – expozice v Pachelbelově domě a ředitelství v Müllerově domě, došlo k výměně topného systému a elektroinstalace a novým rozvodům datových sítí s cílem zlepšit podmínky pro provoz i návštěvníky muzea," informovala ředitelka muzea Martina Kulová.

Kdy přesně se brány muzea otevřou, na to dá odpověď až plánovaná kolaudace, která se kvůli protivirovým opatřením opozdila. Ředitelka věří, že by muzeum mohlo návštěvníky přivítat za několik týdnů.

Na návštěvníky bude čekat v muzeu po jeho otevření stejná expoziční instalace, jakou měla před rekonstrukcí. Výjimkou jsou dvě místnosti.

„Jeden ze sálů expozice novějších dějin bude nově věnován etnografii Chebska a kamnům Williho Russe, která by v tomto prostoru měla být postavena na podzim. Další novinkou bude zpřístupnění nové místnosti Valdštejnského okruhu, která dosud sloužila jako depozitář. Mnozí Chebané si ji pamatují jako městskou obřadní síň," uvedla ředitelka.

Lidé si všimnou i další viditelné změny. Valdštejnův vycpaný kůň už nebude stát u obrazárny, ale o patro níž. „V rámci nové instalace Valdštejnského okruhu už je umístěn kůň spolu s dalšími exponáty na výstavě k tématu Albrechta z Valdštejna a třicetileté války," konstatovala Kulová.

Na rekonstrukci se podílel Karlovarský kraj a město Cheb. Zároveň pokračují práce na přípravě nové expozice. „Libreto k nové expozici zpracovali odborníci z našeho muzea. V současné době je připravena zadávací dokumentace na výběr architekta, kterého vybereme do konce roku v soutěži a který dá libretu vizuální podobu," uzavřela ředitelka.

autoři: Josef Šorfa , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio