Chebské letiště začalo naplno využívat zařízení pro noční provoz

11. březen 2021 14:35

Provizorně vyznačená přistávací plocha, ohraničená světly pro noční provoz. Tak vypadá část chebského letiště, která byla v uplynulých týdnech velmi vytížená. Přistávaly tam totiž vrtulníky, které do českých nemocnic transportovaly pacienty s těžkým průběhem koronaviru.

Provoz na heliportu je teď sice menší, speciální naváděcí zařízení ale zatím na letišti zůstává. „Byla to docela honička, to instalovat. Zařízení bylo dodané v době, kdy strašně mrzlo a leželo tady asi dvacet centimetrů sněhu. Podařilo se nám to tady instalovat a uvést do provozu,“ vzpomíná správce letiště Luděk Matějíček na uplynulé týdny, kdy právě chebského letiště využívaly vrtulníky záchranářů.

Z přetížených regionálních nemocnic přepravovaly pacienty na volná nemocniční lůžka v jiných krajích. Mimořádnému provozu pomohla dočasně instalovaná světla ohraničující heliport a také dvojice naváděcích reflektorů. „Celý princip nočního přistávání spočívá v tom, že pilot, který přilétává k letišti, si zakličuje naší frekvenci a automaticky se mu tady rozsvítí to zařízení,“ vysvětlil Matějíček.

Luděk Matějíček onemocnění koronavirem sám prodělal. Do nemocnice sice nemusel, velmi dobře si ale uvědomuje, jak velký rozdíl je v transportu pacienta takzvaně po zemi anebo vzduchem. Z chebského letiště vrtulníky například transportovaly pacienta i do Českých Budějovic, místo pěti hodin sanitkou trvala cesta vrtulníkem 40 minut.

Zařízení pro noční provoz je na letišti zatím pouze dočasně, přestože v současné době není v provozu každý den. Jeho úloha prý ale zdaleka neskončila. „Vybavení tu zůstane minimálně pro celý letošní rok,“ řekl Matějíček. Zařízení se na letiště dostalo díky operativní spolupráci s Úřadem pro civilní letectví.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio