Chebské letiště dočasně opustily stavební stroje. Úpravy betonové plochy se zatím odkládají

12. duben 2019 12:00

Hlavní přistávací a vzletovou dráhu chebského letiště čekají úpravy betonového povrchu. Dráha potřebuje hlavně pravidelnou obnovu vodorovného značení, které je nutné pro bezpečný provoz celého areálu.

V úvodu tohoto týdne opravy sice začaly, vedení letiště je ale po několika hodinách muselo předčasně ukončit, na další spolupráci s firmou se nedohodlo. „Firma slibovala, že dělá letiště a má na to dostatečnou kapacitu a stroje. První zkouška, kterou udělala, se ukázala jako nevyhovující. Výsledek druhé zkoušky byl totožný, takže jsme akci museli odvolat a hledat jiného dodavatele,“ řekl správce letiště Luděk Matějíček.

Opravu dráhy letiště v Chebu ale nutně potřebuje. „Je to součástí revitalizace dráhy, která byla udělána v první etapě tak, aby se stihla do leteckého dne na oslavu sta let chebského letiště. To se podařilo, ale zjistilo se, že barva degraduje, a je potřeba ji obnovit. Jako podmínka té obnovy bylo přebroušení povrchu. Takže nám teď nezbyde nic jiného, než hledat nového dodavatele a podle toho pokračovat dál,“ vysvětlil potíže letiště Matějíček a dodal: „Musíme to udělat, protože jinak by nám Úřad pro civilní letectví ani provoz nedovolil.“

V rámci celkové revitalizace letiště tak zůstávají hotovy pouze dvě etapy. Dodělat se musí ještě pojížděcí dráha a napojení na dráhu. Vše musí být hotovo do 20. června roku 2020. „Úřad pro civilní letectví nám povolil do té doby letiště provozovat v režimu zkušebního provozu,“ uzavřel správce.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio