Chebské divadlo nabídne v jednom večeru dvě absurdní hry

17. květen 2019 10:00

Další premiéru připravilo na pátek (17. 5.) Západočeské divadlo v Chebu. V jednom představení nabídne dvě hry, francouzskou absurdní grotesku Gabora Rassova Přátelé ze skříně a jednoaktovku Václava Havla Vernisáž.

„V podstatě jde o takové dvě démonologické studie. To znamená o studie chování lidí, kteří se začínají chovat a později i jednat pod vlivem nějakých démonů. V případě Přátel ze skříně se jedná o jakýsi náhled do doby, kdy si budeme moci zakoupit profesionální přátele, které umístíme doma do skříně. Těmi přáteli se mohou stát lidé, kteří se dostali do tíživé životní situace, aby se zachránili před úplným zmarem, tak se vlastně nechají prodat. To samozřejmě vyvolává určité riziko,“ naznačuje režisér Jiří Bábek.

Jak dodává, podobný démon je skryt i v případě Havlovy jednoaktovky Vernisáž. „Chtělo by se říct na první pohled, že jde o démon mamonu, ale ono to není tak jednoduché. Spíš jde o únik od odpovědnosti do bezpečí náhradních témat. V obou případech jde o lidi, kteří odmítají odpovědnost za okolní svět a mají pocit, že mají právo na bezpečí v bytě, kde se jim nemůže nic stát,“ poznamenává Jiří Bábek.

Hra Vernisáž ukazuje realitu Československa sedmdesátých let

V tu dobu vzniká nová vrstva maloměšťáků, kteří si žijí své prázdné a uzavřené životy založené na hromadění majetku. Snaží se dát svému domu ‘ksicht‘, výraz, aby nějak vypadal, ale aby to mohl někdo ocenit, musí mít také nějaké hosty - díky nim si potvrdí svou existenci, potvrdí si, jak dobří jsou. Jak už se dnes učí školáci, Vernisáž zapadá do žánru absurdního divadla - neustále se opakující scény i celé dialogy, je tam patrná devalvace jazyka a jeho sdělovací funkce - lidé se navzájem neposlouchají.

Diváci uvidí v jeho režii Pavlu Janiššovou, Vladimíru Vítovou, Davida Beneše a Petra Németha. Dramaturgii měla na starost Martina Pokorná, výpravu Lubica Bábek-Melcerová. Hru Gabora Rassova přeložil Zdeněk Bartoš.

Hry Přátelé ze skříně a Vernisáž uvidí diváci „Studia d“ Západočeského divadla v Chebu v pátek od deseti hodin při veřejné generálce, první premiéra bude také v pátek od 19:00 hodin a druhá premiéra ve stejný čas v sobotu.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio