Chebská radnice nechce omezování krajských domovů pro seniory

Záměr Karlovarského kraje snížit počet lůžek v domovech pro seniory v Chebu se nelíbí chebské radnici. Výsledky jednání s krajským náměstkem Petrem Kubisem interpretují obě strany odlišně. Zatímco starosta Chebu Zdeněk Hrkal ujišťuje, že počet lůžek neklesne, kraj na změnách trvá.

Kraj provozuje v Chebu dva domovy pro seniory, na Skalce a v Dragounské ulici, kde domov sídlí v městském objektu. Obě zařízení chce kraj sloučit a počty lůžek v Dragounské postupně snižovat. Město s tím ale nesouhlasí. „Z jednání vyplynulo to, co přijel pan náměstek říci na zastupitelstvo Chebu - že se nebudou snižovat počty lůžek, že Dragounská i nadále bude přijímat klienty a klienti se mohou v horizontu několika let rozhodnout, kde budou sídlit, jestli v Dragounské, nebo na Skalce,“ řekl starosta Chebu.

Náměstek hejtmanky Kubis ČTK řekl, že původní záměr kraje trvá. „Tento záměr je v souladu se schváleným Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji na období 2018-2020. Plán schválilo Zastupitelstvo Karlovarského kraje v roce 2017,“ uvedl hejtmančin náměstek. Ohledně nepřijímání dalších klientů do zařízení v Dragounské navrhne jen drobnou úpravu. „Umožníme v případě potřeby přijímání klientů až do konce roku, tedy do sloučení tohoto domova s DPS Skalka,“ sdělil Kubis

V Karlovarském kraji vzniklo v minulosti podstatně více míst v domovech pro seniory na Chebsku než na Karlovarsku a Sokolovsku. Na Chebsku je nyní celkem 464 lůžek v devíti domovech, v okrese Sokolov je 204 lůžek ve třech domovech a v okrese Karlovy Vary je pouze 205 lůžek v šesti domovech. „Je logické, že někteří občané zejména z okresu Karlovy Vary musí být umístěni mimo svůj okres. Karlovarský kraj v žádném případě nedopustí, aby tito již umístění uživatelé služeb byli 'vymístěni' z domovů, ve kterých nyní žijí,“ doplnil Kubis. Ve vyrovnávání počtu lůžek v jednotlivých regionech chce ale kraj pokračovat i do budoucna.

Jenže podle Hrkala by v případě uskutečnění krajského záměru na přerozdělení lůžek mezi všechny okresy doplatilo Chebsko. „Město Cheb se v minulých letech k této problematice postavilo vstřícně a Sokolovsko a Karlovarsko zaspalo. A nevidím důvod, proč by měl být Cheb nebo Chebsko trestáno za to, že mělo vynikající vizi,“ dodal Hrkal.

zdroj: ČTK
Spustit audio