Chebská Galerie 4 představila legendární české fotoaparáty

7. květen 2019 08:20

Návštěvníci prvního patra chebské Galerie 4  nyní kromě fotografií mohou vidět také letité přístroje, díky kterým fotografie vznikaly.

Část chebské Galerie 4 se změnila v muzeum. Ne náhodou. Vystaveny jsou tu historické fotoaparáty. „Tuto výstavu jsme připravili ke 180. výročí ohlášení vynálezu fotografie. Patří do oblasti historických výstav, kterou tady v prvním patře a v galerii uvádíme jednou za dva roky. Nová výstava je zaměřená na sériovou výrobu fotografických přístrojů v Československu do roku 1970,“ poznamenal ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Vystaveny jsou nejenom přístroje, ale i prospekty a letáky k fotoaparátům. Z nich zjistíme zajímavé informace

Desítky fotoaparátů jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek. Vystaveny jsou nejenom přístroje, ale i prospekty a letáky k fotoaparátům. Z nich lze například zjistit kolik stala taková rychlofokusní komora Embirella, přístroj stál v nejlevnějším provedení 226 Kč. „Tento a podobné fotoaparáty byly z továrny Emila Birnbauma, který měl nejprve svojí továrnou v Rumburku a později i pobočku v Praze. Byl to jeden našich prvních podnikatelů, vyrábějících sériově fotoaparáty. Vyráběl fotoaparáty značky Perforeta, Embirella, které měly mnoho variant, každá z nich se lišila závěrkou, osazením objektivu a podobně," popsal Zbyněk Illek.

Chebská Galerie 4 vystavuje nejen fotografie, ale také historické přístroje, díky kterým vznikaly

Snad každý kdo má přehled o fotoaparátech a fotil, zaslechl název Flexaret. „My tady máme nejenom ukázku Flexarety, ale hlavně fotoaparát, který těmto přístrojům předcházel. Byl to takzavný Autoflex a vyráběla ho Optitotechna v Přerově, která se potom i dále věnovala výrobě optických zařízení, ale už ne fotoaparátů. V RVHP rozhodli, že amatérské přístroje se budou vyrábět v tehdejší NDR a výroba Flexaret byla v 70. letech ukončena," uvedl ředitel Galerie 4 a ještě dodal, že i před masívní nástup digitální techniky se na film nepřestalo fotografovat, dokonce vznikají kluby, které se věnují ještě starším fotografickým technikám. „V masovém měřítku už se fotografie na film nikdy nevrátí, ale ještě stále platí, že klasická černobílá fotografie je lepší než sebelepší digitální,“ konstatoval Zbyněk Illek.

Historické fotoaparáty si mohou návštěvníci chebské Galerie 4 prohlédnout do 23. června.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio