Cheb se připojuje k opatření nevyplácení doplatků na bydlení

22. březen 2018 16:40
Zprávy

Chebská radnice se připojila k městům, kde se ve vybraných lokalitách nebude vyplácet doplatek na bydlení. Týkat se to bude objektu soukromého vlastníka v Hálkově 28 a 30. Tímto nástrojem se chce město Cheb bránit proti takzvanému obchodu s chudobou a přílivu dalších problémových obyvatel. 

„Každá obec může vydáním opatření obecné povahy vymezit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů a úřad práce pak nemůže žadatelům z těchto lokalit přiznávat nové doplatky na bydlení. Týká se to však jen nově příchozích nájemníků, na ty, kteří tam již bydlí, se to nevztahuje,“ řekla místostarostka Eva Horná.

„Tomuto opatření předcházela analýza, na které se podíleli státní policie, městská policie a městský odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Výsledky šetření nám ukázaly, že právě v této lokalitě je zvýšený výskyt záškoláctví, porušování veřejného pořádku, nebo také časté stížností obyvatel žijících v blízkosti této lokality,“ zdůvodnila opatření chebská místostarostka Eva Horná.

Chodov zahájil boj proti obchodu s chudobou. Nové opatření omezí dávky na bydlení

Děti s kočárkem v romské osadě v Rudňanech

Opatření obecné povahy, které omezuje doplatky na bydlení, začalo platit v části Chodova na Sokolovsku. Město se tak začalo bránit před narůstajícím obchodem s chudobou a jeho doprovodnými jevy.

Podle starosty Zdeňka Hrkala je v této problémové oblasti evidováno 20 procent všech sociopatologických jevů ve městě. Radnice prozatím nebude lokality k odebrání doplatku na bydlení rozšiřovat.

Již zmíněné šetření však ukázalo na další místa ve městě, na která je třeba se zaměřit. Kupodivu se nejedná o okrajová sídliště, ale o střed města. Konkrétně o okolí pěší zóny.

„Majitelé často nabízejí byty za neúměrné nájemné. Stát a města pak nájemcům bytů na nájemné přispívají. Příspěvek na bydlení města omezit nemohou. Jedná se o nárokovou dávku státní sociální podpory. Nově tedy lze využít možnosti omezení vyplácení doplatku. To se však bude týkat pouze nově příchozích nájemníků,“ doplnila Horná.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio

Související