Cheb připravuje na příští rok několik akcí. Připomenou významné okamžiky města

17. prosinec 2019 13:00

75 let od osvobození Chebu, 50 let od konání prvního ročníku Fijo nebo 750 let od ničivého požáru – to vše si v příštím roce připomene město Cheb. Chybět nebude ani kulturní nebo doprovodný program všech vzpomínkových akcí.

Jednou z nejzajímavějších akcí by mohla být například přehlídka mládežnických dechových orchestrů Fijo. Právě v příštím roce totiž uplyne 50 let od prvního ročníku. Město by rádo přivítalo v Chebu stejný počet orchestrů jako v roce 1970. Příští rok by jich mohlo přijet 13. Přijet by mohlo několik orchestrů z České republiky a ze zahraniční. K výročí Fija chce také město vydat brožuru.

Cheb si v příštím roce bude připomínat 75 let od osvobození. Americkou armádou byl osvobozený 26. dubna 1945. K tomuto výročí radnice připravuje například ukázku vojenské techniky nebo koncert v kostele svatého Mikuláše. Dalším výročím, které si Cheb připomene bude datum 16. dubna 1270, kdy byl v Chebu velký požár, při kterém lehla popelem většina města.

Příští rok zároveň uplyne 600 let od narození českého krále Jiřího z Poděbrad. Po něm je pojmenované náměstí v Chebu. I tady město plánuje připomínku, a to v rámci Noci kostelů. Přesný program všech akcí se lidé dozvědí včas. Město je zveřejní na internetových stránkách i sociálních sítích.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio