Cheb plánuje modernizaci kamerového systému. Kromě stávajících bodů přibudou i další

12. březen 2019 13:30

Město Cheb chce zvýšit bezpečnost, plánuje kompletní modernizaci kamerového systému. Stávající systém je podle vedení radnice zastaralý.

Obnova kamerového systému v Chebu to je záležitost, kterou město a strážníci řeší už poměrně dlouho. A než měnit kamerové body postupně, je lepší, podle vedení města, si raději připlatit a obnovu udělat najednou. Stávající systém je už vyžilý, jsou na něm časté poruchy, některé kamery nefungují.

Bude se jednat o nejmodernější kamerový systém. Nové technologie kamerových systémů už například umí upozornit obsluhu na nestandardní situace, jako je třeba ležící člověk bez pohybu o podobně.  Umí přečíst poznávací značku a upozornit na to, že je auto kradené. Jednou z výhod takových kamer je, že dokážou sledovat čtyři směry najednou. Město, kromě modernizace, plánuje i rozšíření systému.

Městská policie si na obnovu našetřila přibližně 3 miliony korun

Pokud město kamery vymění najednou, zaplatí za to kolem 10 milionů. Městská policie si na obnovu našetřila zhruba 3 miliony korun. Finance proto poskytne i město, které navíc zkusí získat státní dotaci. Strážníci mají také mobilní kameru, kterou umisťují podle potřeby a využívají i fotopasti, například v místech, kde se často vyskytují černé skládky.

Strážníkům v Chebu se mimo jiné daří získávat nové posily. Do konce března by mělo být v Chebu 29 z celkových 34 strážníků. Město si zájem vysvětluje hlavně náborovými příspěvky, které noví strážníci dostanou. Jde o částku 70 tisíc korun. Díky náboru nových sil by chtělo vedení města posílit hlídky přímo v ulicích. Do budoucna by mohly být vždy dvě mobilní a dvě pěší hlídky.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio