Cheb opětovně řeší vyhlášku omezující provozní dobu některých restauračních zařízení

1. březen 2012

Na jedné straně město Cheb na druhé restauratéři. Mezi nimi kontroverzní vyhláška, která omezuje provozní dobu některých restaurací nebo barů. Ty musí zavírat v pátek,sobotu a den před státním svátkem ve dvě hodiny ráno. Ve všední den o půlnoci. Podnikatelé po radnici žádají, aby vše vrátila do původního stavu.

Zároveň ale radnice nechce přistoupit na návrh části opozice, aby do dosažení dohody, mezi městem a podnikateli, pozastavila platnost vyhlášky. Pokud by to udělala, pozastavila by se platnost i té části vyhlášky, která omezuje provozní dobu heren. Ty musí, podle dokumentu, zavřít v 17:00. Když vyhlášku město pozastaví, opět budou mít některá zařízení otevřeno nonstop..

Podle některých restauratérů, rozhodnutí zastupitelů omezuje podnikání ve městě. Navrhli proto, aby se provozní doba prodloužilo do třetí hodiny ranní v pátek a sobotu a aby do ní bylo zahrnuto celé město. Pokud bude dokument v nové podobě platit i nadále, bude muset řada podniků propustit své zaměstnance.

Podle místostarosty Michala Pospíšila ale rozhodně nejde o diskriminaci, což potvrdilo i ministerstvo vnitra. Jde jen o to, udržet ve městě pořádek. V některých ulicích už byla totiž situace neúnosná.

Radnice se jednání s podnikateli v současné době nebrání. Ovšem, schůzka proběhne jen v případě, pokud bude nespokojených podnikatelů většina, další poněkud diskutabilní podmínkou je, aby se sami restauratéři starali o to, co dělají jejich hosté po opuštění lokálu. Vše bude monitorovat městská policie.

Spustit audio