Cheb možná zlevní pozemky v průmyslové zóně

2. srpen 2011

V Chebu uvažují o zlevnění pozemků v průmyslové zóně na okraji města. Kvůli zdražení poplatku za vyjmutí půdy ze zemědělského fondu se totiž celkem devět hektarů stalo téměř neprodejnými. Město přitom bylo připraveno do druhé etapy rozvoje průmyslového parku investovat sedmdesát milionů korun. Případné snížení ceny by se však nejspíše posuzovalo individuálně podle konkrétní nabídky a firmy, která by chtěla v zóně podnikat.

Do složité situace dostalo Cheb letošní zvýšení poplatků za vyjmutí půdy, kdy částka vzrostla až šestinásobně. Podle starosty Chebu Pavla Vanouška k tomu stát přikročil kvůli snaze zabránit skupování pozemků na fotovoltaické elektrárny. Autoři ale nedomysleli, že to bude mít dopad například na průmyslové zóny, kde se se slunečními elektrárnami vůbec nepočítalo.

Prodejní cena kolem 400 korun za metr čtvereční přitom už jde téměř pod náklady na přípravu lokality. Konečné slovo při jednání o ceně by tedy mělo mít zastupitelstvo. Současná situace rozvoj průmyslové zóny, do které v minulých letech město investovalo včetně dotací kolem 120 milionů korun, prakticky zablokovala.

Cheb má přitom v první části zóny k dispozici ještě asi devět hektarů a v rozvojovém území, určeném pro druhou etapu, dalších asi 50 hektarů. Letos již ale město definitivně odložilo akce na její přípravu, kdy se počítalo zhruba se 70 miliony korun na vybudování kompletních inženýrských sítí. Jestli jejich výstavba začne příští rok, není podle starosty zatím jasné.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio