Cheb chystá rozpočet na rok 2021 s velkou opatrností

31. říjen 2020 12:00

V Chebu připravují rozpočet na rok 2021 s velkou opatrností. Odhady příjmů se stále mění, a město tak musí upravit plánované výdaje tak, aby je i při nižších příjmech bylo schopné pokrýt. V prvním návrhu rozpočtu výdaje převyšovaly příjmy o 200 milionů, začne tedy důsledné škrtání, řekl starosta Chebu Antonín Jalovec.

„Při přípravě rozpočtu se potýkáme hlavně s absolutní nejistotou na straně příjmů, protože nikdo neví, jak se budou vyvíjet daňové příjmy státu a jaké případné další úlevy stát poskytne a co bude moci následně rozdělit do rozpočtu obcí. Raději proto počítáme spíše s horší variantou, bohužel se predikce neustále zhoršují," uvedl starosta. 

Při plánování investičních výdajů tak chce město upřednostnit akce, na které má příslib dotací nebo je šance, že by dotaci ještě mohla získat. Teprve následně chce do rozpočtu zařadit akce, které by město hradilo výhradně z vlastních příjmů.

Primárně chce Cheb pokračovat v akcích, které zahájilo letos a mají v příštím roce pokračovat. Jde například o rekonstrukce ulic ve čtvrti kolem nádraží, Dukelská, Karlova a Sadová. Tím by měly být hotové úpravy celé čtvrti.

Další etapou by měla pokračovat i rekonstrukce ulic na sídlišti Spáleniště nebo dokončení cyklostezky na Waldsassen, kde se ale město ještě pokusí získat dotaci.

Kromě škrtů na straně investičních výdajů chce ale vedení města probrat i provozní výdaje města a pokusí se ušetřit i v této oblasti.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio