Cheb chce pomoci podnikatelům i v podzimní vlně pandemie

1. listopad 2020 16:00

Město Cheb chce i v současné vlně pandemie koronaviru pomoci podnikatelům, kteří mají své provozovny v městských prostorách. Slevami na nájmu chce město zabránit tomu, aby firmy nájmy ukončovaly.

Konkrétní pravidla ale vedení města teprve připravuje, řekl ČTK starosta Chebu Antonín Jalovec. Cheb už na jaře dal na podporu podnikatelů a obyvatel asi 25 milionů korun.

Pro firmy byly hlavním benefitem slevy na nájemném v městských nebytových prostorách. Podle starosty ale další masivní podpory budou vzhledem k možnostem městského rozpočtu omezené.

„Nicméně chceme podržet podnikatele, kteří mají pronajaté nebytové prostory od města. Sice obdrží určitou subvenci od státu, ale rádi bychom jim ještě i v této podzimní vlně snížili alespoň o část nájmy, abychom jim umožnili přežít a udržet nebytové prostory obsazené," uvedl Jalovec.

Podle starosty bývá komplikované do uvolněných prostor získat nové nájemce, kteří by dokázali svoji provozovnu udržet. I proto by podpora současných nájemců mohla být pro město dlouhodobě výhodná.

Na jaře město přijalo mimořádná opatření, která na letošní rok osvobodila obyvatele od povinnosti zaplatit poplatek za odpad, podnikatelům v městských nebytových prostorách pak město umožnilo snížení nájmu o 25 nebo 30 procent podle délky nájmu.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio