Chcete udělat vaší (siamské) kočce radost? Kupte jí krabici

14. září 2019

To vám jen s trochou nadsázky poradí dlouholetá chovatelka siamských koček Sandra Mezianová z Litoměřic. A počítejte s tím, že siamka nikdy nebude jen plyšový doplněk interiéru – naopak, bude se aktivně podílet na všem, co se doma děje a vymyslí i spoustu činností navíc. Například křížený běh/šplh po závěsech…

Charakteristika

Siamské kočky jsou nezaměnitelné – světlé krátké srsti dominuje tmavé zbarvení na tváři, tlapkách a ocásku. Šikmo posazené oči mají modrou barvu. Hmotnost může kolísat v rozmezí od 2,5 do 6,5 kg a chovatelé tvrdí, že jejich povaha se v lecčems podobá té psí. Dá se vycvičit, naučí se aportovat nebo chodit na procházku na vodítku. Jen nesmíte podlehnout dojmu, že směr a tempo procházky určujete vy.

Koťata se rodí bílá a teprve časem jim část srsti na nohou, ocásku, uších a čumáčku ztmavne do charakteristických odznaků. Oproti jiným plemenům siamky příliš nelínají, mají srst bez podsady. Proto se ale také nechovají venku, špatně snášejí chlad.

Siamská kočka

Bydliště, strava

Obecně kočky milují krabice všeho druhu, o siamkách to platí snad dvojnásob, takže nemusíte pořizovat speciální pelíšek za tisíce, ale stačí krabice s vhodnou dekou – ostatně siamka sama si vybere, jestli právě tohle bude její pelíšek, nebo jestli dá přednost křeslu, gauči nebo vaší posteli.

Určitě uvítá zařízení na šplhání, aby mohla svět pozorovat z výšky, a potravu bývá dobré měnit, aby se jí jeden typ nepřejedl. Ale čemu dá přednost na misce, to je hodně individuální. Čistá voda nesmí chybět.

Rozdíl kočky siamské a orientální

Jsou to sesterská plemena, ale liší se na první pohled – siamky mají modré oči, orientálky zelené. Siamka má tmavší odznaky rozložené na daných místech (tvář, uši, tlapky a ocásek), orientálka má barvou rozloženou po celém těle.

Orientální krátkosrstá kočka
Spustit audio