Čeští vědci vyvinuli software pro mobilní aplikaci, která rozeznává houby

24. leden 2020 09:35

Dánským mykologům se podařilo zachytit vzácné druhy hub, které už považovali za vymřelé. Pomohla jim v tom aplikace, na které společně pracují vědci ze Západočeské univerzity v Plzni, ČVUT v Praze a univerzity v Dánsku.

Mobilní aplikace se jmenuje SWAMPEATLAS a díky ní se může houbaření stát zajímavým zážitkem i pro naprosté laiky. Stačí zajít do lesa, houbu vyfotit a poslat do mobilní aplikace. „Po odeslání fotky nám mobilní aplikace ukáže několik nejpodobnějších druhů s tím, že pokud existuje podobný druh jedovatý, tak varuje, aby nedošlo k záměně,“ popsal doktorand a vědec z Fakulty aplikovaných věd na Západočeské univerzitě v Plzni Lukáš Picek.

Vyznáte se v houbách? Pokud ne, může vám pomoct aplikace, na které společně pracují vědci ze Západočeské univerzity v Plzni. Právě na objednávku Dánska aplikace SWAMPEATLAS

V současnosti dokáže SWAMPEATLAS rozeznat skoro 1400 druhů hub. Lidé můžou jejich fotky nahrát do aplikace přes počítač nebo přes mobilní telefon.

„Aplikace umí zanést pozorování do nějaké mapy. Za druhé je možné se na základě druhu podívat, kde roste, a zároveň s tím umožňuje uživateli si jednoduše verifikovat, zda sebral jedovatou, nebo jedlou houbu. Při focení houby je ideální ji vycentrovat na střed fotografie, zaostřit a snažit se zajistit co největší detailnost té fotky s maximálním počtem význačných znaků, jako je noha, klobouk a podobně, aby se dala houba přesně určit,“ doplnil Lukáš Picek.

Chytrá aplikace houby rozezná s téměř stoprocentní jistotou

Podle vědců má aplikace při rozpoznávání fotek až osmdesátiprocentní úspěšnost a výsledek se člověk dozví během několika vteřin. „Dá se říct, že prakticky sto procent hub lze nalézt v České republice i Dánsku. Mobilní a webová část automaticky rozeznává druhy, a u některých prakticky se stoprocentní jistotou, a není potřeba zatěžovat mykology, což jim ušetří čas,“ vysvětlil Lukáš Picek.

SWAMPEATLAS se snaží se propojit houbaře s přírodovědci. V současnosti dokáže rozeznat skoro 1400 druhů hub

Aplikaci v Dánsku využívají odborníci, samouci i laici a po vydání verze pro mobilní telefony se počet příspěvků zvýšil na 100 tisíc za měsíc. „Díky novým pozorováním je možné objevit buď nové druhy, nebo ty, které jsou považovány za vymřelé, což se nám i podařilo. Na základě toho potom můžou dánští mykologové bádat a dělat různé pokusy a rozvíjet výzkum v oblasti mykologie,“ uvedl Picek.

Zatím aplikace funguje v dánštině a částečně v angličtině, názvy hub jsou latinské. To by se podle Lukáše Picka v budoucnu mohlo změnit: „Rádi bychom, aby aplikace byla také v českém jazyce. Nasnadě je samozřejmě posunout aplikaci k tomu, aby na základě historických údajů, dat a předpovědi počasí byla schopná nám navrhnout, kam jít na houby a kde by mohly růst,“ uzavřel Lukáš Picek s tím, že další verze a rozšíření aplikace SWAMPEATLAS budou následovat.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň