Český statistický úřad se připravuje na sčítání lidu

6. prosinec 2018 08:23

To se koná každých deset let a tentokrát připadne na rok 2021. Už teď ale úřad kvůli tomu bude nabírat a školit nové zaměstnance.

Cílem sčítání lidu je získat souhrnné údaje o obyvatelstvu, domech a bytech. Bude se například zjišťovat datum narození, jestli jde o muže či ženu, jaké má člověk vzdělání, kde bydlí, jestli v paneláku nebo v rodinném domě a podobně. Údajů ale bude méně než doteď. Například se nebude zjišťovat rodinný stav, státní občanství ani postavení v práci. Statistici se nebudou ani ptát, jestli mají lidé koupelnu nebo teplou vodu, protože to se považuje v dnešní době za standard.

Sčítání budou provádět vyškolení terénní pracovníci. Přesné datum sčítání ještě nebylo stanoveno, ale předpokládá se únor nebo březen 2021.

Ke slovu přijdou i moderní technologie

„Bude to ve dvou etapách. Nejprve bude předcházet naše snaha o elektronický sběr údajů včetně sběru dat přes mobilní telefon. Po 14 dnech potom dojde na fyzický sběr, to znamená, že my vyhodnotíme domácnosti, které nám daly o sobě údaje v elektronické podobě tak, aby už potom nebyli nikým z Českého statistického úřadu ohledně sčítání lidu obtěžováni,“ uvedl ředitel krajské správy Českého statistického úřadu pro Plzeňský kraj Miloslav Chlad.

Kvůli sčítání přijme krajská správa pro Plzeňský kraj zhruba 20 lidí. Jde o metodiky, koordinátory, administrativní pracovníky nebo terénní dobrovolníky. Někteří už nastoupili, pro jiné pozice se teprve vypíší výběrová řízení. Pracovní doba bude většinou na dobu určitou a na různě dlouho dobu.

Sčítání pomůže zjistit údaje, které není možné vyčíst z jiných zdrojů. Například místo pracoviště, jak a čím tam dotyčný dojíždí a podobně. A výsledky následně pomůžou například plánovat veřejnou dopravu. 

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio