Českolipsko nově láká turisty na místa, kde se natáčely známé filmy

7. srpen 2014

Do Ústeckého i Libereckého kraje přijelo letos ve druhém čtvrtletí více turistů, než loni. Vyplývá to z čísel, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Obce a města na severu Čech se snaží přilákat výletníky třeba na různé atrakce, opravené památky nebo přírodní scenérie. Českolipská radnice to zkouší jinak - zve turisty do regionu na místa, kde se natáčely populární české pohádky a další filmy.

„Turisté velice rádi navštěvují místa, která zachytila televizní nebo filmová kamera. Protože na Českolipsku je těchto míst mnoho, vznikl z toho nápad, abychom filmová místa připomněli,“ vysvětluje mluvčí českolipské radnice Eva Markgráfová.

Město proto vydalo neobvyklou turistickou mapu s místy, kde se natáčely filmy a pohádky nejen české, ale i zahraniční. Počin radnice má přilákat do regionu i více turistů.

Například v Hamru na Jezeře stával hotel Jezerka, předobraz hotelu Jizerka z filmu pro pamětníky s Jaroslavem Marvanem Dovolená s Andělem.

„Psal se rok 1953. Hotel byl pak srovnaný se zemí. Zůstalo po něm jen cihlové schodiště, které bylo původním vstupem do hotelu,“ vzpomíná nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák a dodává: „Exteriérové záběry byly tady na pláži. Ty, jak pan Marvan hraje šachy.“

Schody bývalého hotelu Jezerka v Hamru na Jezeře (Dovolená s Andělem)

Michala Baná je průvodkyní na skalním hradě ve Sloupu v Čechách a vypočítává, co všechno se tam už natáčelo. „Pohádka S čerty nejsou žerty, Malá mořská víla, Z pekla štěstí 2 a Anička s lískovými oříšky.“

Skalní hrad je vyhledávanou filmařskou destinací. V minulém roce tu natáčela německá produkce.

„Poutnice se natáčela na spodním nádvoří. Filmaři místo zpřístupnili a zrekonstruovali. Hradu prospívá i to, že je filmaři vyhledávaný. Stává se, že kdo viděl třeba pohádku S čerty nejsou žerty, tak se chce podívat na skutečné Rytířské schody. Hodně lidí sem kvůli tomu jezdí,“ dodává Michala Baná.

Skalní hrad Sloup

Jen 20 minut jízdy autem od hradu jsou takzvané Pekelné doly, kde se také točila pohádka S čerty nejsou žerty i britský fantasy film Solomon Kane.

Ovšem i samotná Česká Lípa má svá filmová zastavení. Natáčel se tu film Jak se točí rozmarýny a v autentickém prostředí hotelu Merkur vznikla třídílná série Hořící keř.

Sál není kromě plesů, tanečních a prodejních akcí běžně přístupný. Podle provozní Ivy Doubravové zájemci o prohlídku sálu odmítnuti nebudou.

Sál hotelu Merkur v České Lípě (Hořící keř)

„Pokud budou mít zájem, mohou se zastavit na recepci. Když požádají recepční, tak je provede a ukáže jim to,“ ujišťuje Doubravová.

Na Českolipsku se natáčely i pohádky Nesmrtelná teta, Čert ví proč a řada dalších filmů. Jestli filmová místa přilákají do regionu více turistů, ukáže až čas.

autoři: sib , Tomáš Mařas
Spustit audio