Česko - země neznámá: Příběh Starého Města u Bruntálu

23. leden 2014
Česko – země neznámá

Kostel ve Starém Městě u Bruntálu je na první pohled úplně obyčejný, možná jen trochu velký.

Když ale trochu zabrousíte do jeho historie, nestačíte se divit. Dnes je to svatostánek barokní, stojí ale na románských základech a pochlubit se může i pozdně románským portálem v podvěží.

Vzadu za oltářem navíc skrývá skutečnou perlu, a to gotický presbytář se zachovalými freskami. Své největší tajemství ale ještě pořád nevydal.

Staré Město - Interiér kostela

Historikové se totiž stále ještě přou, zda byl tento kostel duchovním centrem nejstaršího města u nás. Odpovědět se na to pokusí redaktorka Kateřina Daňková v pokračování pořadu Česko - země neznámá v neděli 16. září.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.