Česko má dalšího rytíře! Rytec Tomáš Lesser z karlovarského Moseru získal Řád umění a literatury

26. únor 2020 10:00

Rytec Tomáš Lesser z karlovarské sklárny Moser obdržel 25. února od ministra kultury Francka Riestera vysoké francouzské vyznamenání. Stal se rytířem Řádu umění a literatury.

Tomáš Lesser je podle oficiálního vyjádření karlovarské sklárny celosvětově uznávaný za osobitý rukopis. Tvoří díla, která vynikají živostí a unikátní atmosférou děje. Pro Moser, kde pracuje už 25 let, vytvořil množství prací vesměs s figurálními výjevy nebo motivy fauny.

Společně s ním získalo významné uznání dalších devět umělců, a to například François Demachy, parfémář značky Christian Dior, Anne-Marie Legrand, kostýmní návrhářka Národní pařížské opery, Thi Thu Nguyen, designérka koženého zboží Louis Vuitton nebo Christine Maquel, která navrhuje kožené výrobky značky Hermès.

Tomáš Lesser získal jedno z vůbec nejprestižnějších ocenění, kterého se může dostat tvůrci v oblasti luxusní řemeslné výroby

Karlovarský rytec získal ocenění mimo jiné za své vlastní autorské zpracování rytiny Páv na původní secesní vázu. „Je mi ohromnou ctí, že se mé práci dostalo takového uznání. Je to ocenění nejen pro mě, ale také pro Vladimíra Skálu, od kterého se celý život učím, a pro celou sklárnu Moser. Bez zázemí v Karlových Varech bych se nemohl ryteckému řemeslu celý život věnovat a dostat se až sem,“ uvedl Tomáš Lesser.  

Česko tak má dalšího rytíře Řádu umění a literatury. V minulosti vyznamenání udělované za významný příspěvek k obohacení francouzského kulturního dědictví získali například Jan Saudek, Eva Zaoralová, Jiří Menzel, Hana Hegerová, Magdalena Kožená nebo Adolf Born. Držitelem nejvyššího stupně tohoto vyznamenání je Václav Havel.

autor: nkr | zdroje: Moser , a.s.
Spustit audio