České a ukrajinské děti spolu chodí na kroužky také ve Stříbře

25. květen 2022 09:01, aktualizováno

Dům dětí ve Stříbře už přijal do kroužků téměř 50 dětí ukrajinských uprchlíků. Mají tak možnost lépe se zapojit mezi své vrstevníky. Také ukrajinské ženy nezůstávají stranou a vedou některé kroužky. 

Kroužky a volnočasové aktivity pomáhají se začleňováním ukrajinských dětí i dospělých mezi české vrstevníky. Dobrou zkušenost s tím mají třeba ve Stříbře na Tachovsku. Dům dětí a mládeže tam vyčlenil pro malé Ukrajince 50 míst na kroužcích. 43 míst už děti ukrajinských uprchlíků zaplnily a další se můžou hlásit. Na organizaci se podílí místní akční skupina Český západ, kde manažera dělá Jan Florian. „Z našeho pohledu je dobře, aby se děti, i kdyby tu byly dočasnou dobu, dostaly do kontaktu s českými dětmi, potkávaly se, hrály si,“ myslí si.

Zapojila se ukrajinská paní učitelka

„Děti to mezi sebou mají jinak, dokáží se spolu bavit, i když si nerozumí,“ popsala vedoucí sportovního kroužku Karolina Čampulová. „Je to fajn, trochu už si rozumíme,“ popsal seznamování s ukrajinskými dětmi Šimon. Děti ve sportovním kroužku dělají rozcvičku a pak si sami vyberou, který sport by chtěli dělat. „Názvy sportů jsou většinou stejné, nebo nám pomůže google překladač,“ vysvětlila vedoucí.

Angličtinu už v jednom z kroužků učí paní Oksana, která už ve Stříbře bydlí dva měsíce. I když by se po skončení války na Ukrajinu ráda vrátila, učí se česky. „Angličtinu učím už dvacet let, když pracuji, vypnu a nemyslím na realitu,“ svěřila se. To, že během hodin musí mluvit jenom anglicky, je pro děti motivující. „Jsem s tím spokojený,“ uznal Filip.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio