Česká vláda jedná o omezení leteckých spojů do Ruské federace. Ovlivnit by to mohlo i karlovarské letiště

3. červenec 2019 11:00

Přílety ruských linek na karlovarské letiště jsou ohrožené. Česká vláda totiž chtěla zrušit licenci ruským leteckým společnostem kvůli porušení dohody o leteckých trasách ze strany Ruské federace.

S obavami sleduje vedení Karlovarského kraje informace o aktuální situaci v letecké dopravě mezi Českou republikou a Ruskou federací. V současnosti sice bylo původní omezení některých letů pro dopravce z obou zemí do 7. července 2019 zrušeno, nicméně pokud se následně ministerstva dopravy nedomluví, mohlo by to ohrozit i lety z Karlových Varů do Moskvy a zpět, které provozuje POBEDA, nízkonákladová dceřiná společnost Aeroflotu.

Nejprve Ministerstvo dopravy Ruské federace jednostranně omezilo právo přeletů sibiřské části území Ruska pro České aerolinie na jejich lince mezi Prahou a Soulem. Česká strana to vyhodnotila jako porušení stávajících ujednání, a tak následně omezila práva ruských leteckých dopravců v souladu s Dohodou o letecké dopravě z roku 1966. Jednání však mezitím intenzivně pokračovala a dnes ráno ruské ministerstvo dopravy vydalo povolení pro přelety Českých aerolinií s platností do 7. července. Totéž platí rovněž z české strany pro ruské dopravce.

Karlovarské letiště i kraj by tato situace mohla výrazně ovlivnit v několika směrech

„Okamžitě, jakmile jsme obdrželi informaci, že by se rušení letů mělo týkat i společnosti POBEDA, která provozuje lety mezi Moskvou a Karlovými Vary, jsem vstoupila v jednání s ministrem dopravy a zároveň jsem apelovala na premiéra, aby se situace urychleně vyřešila a nedoplácela na to regionální letiště. V současnosti se jedná o klíčové spojení z karlovarského letiště do Moskvy a zpět a výpadek by způsobil závažné problémy v hospodaření letiště,“ zdůraznila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Stav se v současné době řeší jak s ruskou stranou, tak i s leteckými dopravci. „Podle našich informací jsou povoleny všechny lety POBEDY, které jsou naplánovány, tedy ve čtvrtek 4. července a v neděli 7. července. Doufáme, že jednání dopadne dobře. Pokud by se zrušily licence pro POBEDU, znamenalo by to razantní úbytek hostů cestujících do kraje, finanční ztrátu pro letiště i návazné služby,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík

Podle informací Ministerstva dopravy ČR budou do 7. července obě země aktivně jednat o dosažení dohody. Jak uvedlo ministerstvo, snahou české strany není blokovat letecký provoz mezi oběma státy, nicméně musí hájit oprávněné zájmy svých leteckých dopravců.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio