Česká republika přešla do třetího protiepidemického stupně rizika. Otevírají se obchody i restaurace

3. prosinec 2020 08:30

Ode dneška platí nová vládní opatření proti šíření koronaviru. Otevřeno můžou mít restaurace, obchody i služby. V omezeném provozu budou také muzea a galerie.

Obchody a trhy

V obchodech a nákupních centrech platí omezení plochy na zákazníka a dodržování rozestupů. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. Pro všechny obchodníky se také zrušil dosavadní nedělní zákaz prodeje.

Konat se můžou nově také venkovní trhy. Pro vánoční trhy budou platit stejná pravidla jako pro farmářské trhy, tedy mezery mezi stánky čtyři metry. Na místě nebude povolena konzumace jídla a nápojů. Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23.00.

Restaurace a bary

Ode dneška mohou mít otevřeno také restaurace a bary. V provozu budou moci být od 6.00 do 22.00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.

Galerie a muzea

Po šesti týdnech otevírají také zčásti muzea a galerie. V provozu mohou být z jedné čtvrtiny své kapacity. Podle systému PES by se mohly také otevřít některé památky, musí je ale navštěvovat skupiny maximálně do deseti lidí.

Knihovny a knihkupectví

Otevírají také knihovny, které zatím mohly fungovat pouze na principu výdejního okénka. Jedna osoba i zde musí mít k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a zákazníci budou mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy. Ve stejném režimu otevírají i knihkupectví.

Školy

Školy do třetího stupně opatření proti covidu-19 přejdou nejdříve od pondělí 7. prosince, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Také řekl, že nastavit pravidla pro školy nějakou dobu trvá, proto do mírnějšího stupně opatření nepřejdou už ve čtvrtek. Třetí stupeň totiž znamená, že by byla pro žáky a studenty na druhém stupni základních škol, středních školách a vyšších odborných školách zavedena střídavá prezenční výuka po týdnech.

Nový protiepidemický systém se zkratkou PES

Shromažďování

Od čtvrtka se ruší omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku se bude moci scházet až 50 lidí místo současných šesti. Končí také zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Zůstává povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech.

Sport

Skupinové fitness lekce budou fungovat v režimu 9+1, tedy maximálně v počtu deseti lidí. Profesionální sportovci nemusí mít při zápasech a trénincích roušky. Naopak amatérský sport ve vnitřních prostorech vyžaduje nasadit si roušku.

autoři: Ivana Sedláčková , Jitka Brožková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz
Spustit audio