Česká inspekce životního prostředí řeší provoz v areálu bývalé pily v Toužimi

Obyvatelé Toužimi na Karlovarsku zaznamenali štiplavý zápach v okolí areálu bývalé pily v Plzeňské ulici. Ten si pronajala nová firma Tarbenon.

„Zničehonic začaly neúprosné smrady, že se nedalo dýchat, na plicích bolelo, pálilo v krku. Museli jsme zabednit okna, nábytek od toho načichl, i prádlo, popisuje nepříjemný zápach v okolí průmyslového areálu paní Štěpánka v Toužimi. Společně s dalšími sousedy z oblasti se proto obrátili na radnici. Ta záležitost předala České inspekci životního prostředí.

Zdroj zápachu, na který si stěžovali lidé z okolí areálu, pracovníci inspekce na předem ohlášené kontrole neobjevili, uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. „Při kontrole, jsme zjistili, že v areálu je instalováno zařízení na termické zpracování plastů. Provozovatel nemá vydané žádné povolení k provozování tohoto zařízení. V době kontroly nebylo zařízení provozováno a v areálu nebyly uskladněné žádné odpady.“

Kontroly se zúčastnila i pracovnice městského úřadu v Toužimi Klára Michalová. Podle ní vycházel štiplavý zápach přímo z haly, kde je umístěná speciální linka na zpracování plastů. „Ta společnost, která tam chce provozovat činnost, nám tvrdila, že žádný zápach necítí. S tím, že je to eventuálně z ostatní údržbové činnosti – čištění dezinfekčními prostředky a natírání té linky.“

Zástupce firmy Tarbenon Zdeněk Houžvička uvedl, že provoz linky zahájený nebyl a firma si v současnosti vyřizuje příslušná povolení na odboru životního prostředí Krajského úřadu v Karlových Varech. Tuto informaci potvrdila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Česká inspekce životního prostředí se bude celému případu i nadále věnovat s tím, že hlavním cílem bude kontrola případného nepovoleného provozování zdroje znečišťování ovzduší, pro který nemá provozovatel vydané platné povolení provozu.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio