Čerstvé vitamíny ze zahrádky nám v zimním období nahradí naklíčená semínka

6. leden 2022

Vitamíny a stopové prvky v přirozené podobě jsou pro člověka to nejlepší. Kde je ale vzít v lednu, kdy si nemůžeme nařezat čerstvou pažitku, petrželku? Je možné zkusit naklíčit semínka, obilí nebo luštěniny. V této podobě jsou totiž doslova plné zdraví.

Naklíčená semínka znali už naši dávní předkové. A nemusíme ani chodit daleko. Vzpomeňme například na pučálku, naklíčený hrách. Nakličovat je možné různé druhy obilí, semínek a luštěnin. Obchody se zdravou výživou v současné době nabízejí velký výběr jak semen jednodruhových, tak směsí.

„Alfa alfa, potom tady máme jetel, řeřichu, ředkvičku, pískavici,“ ukazuje prodejce Richard Vrubel do regálu se semínky. Dodává, že především alfa alfa, známá také jako vojtěška, klíčí snadno a je velmi jemná. Známá je také řeřicha, kterou mnozí z nás zkoušeli klíčit na vlhké vatě ještě v letech, kdy se o vegetariánství a zdravé výživě ještě tolik nemluvilo.

Klíčící semínka

Samotné klíčení je jednoduché. Je třeba samozřejmě počítat s tím, že některý druh klíčí rychleji a některý pomaleji. Mezi ty pomalejší patří například obilí. Taková fazole mungo ale ukáže klíček už po dni namáčení a ke spotřebě je připravená za tři čtyři dny.

Klíčit je možné v různých nádobách. Ve specializovaných obchodech se dají koupit sklenice s otvory, které stojí našikmo ve stojánku, existují ale i různé plastové misky s mřížkou. „Máme tady misku, jsou to tři patra, kam se dávají jednotlivé druhy semínek. Udržuje se tam výborné mikroklima,“ říká Richard Vrubel.

Patrová miska ke klíčení

Ke klíčení fazole mungo ale stačí i obyčejný porcelánový hluboký talíř. „Zaliji to vodou, ráno sliji, propláchnu, když přijdu z práce, opakuji,“ popisuje Jan Málek nad talířem naklíčených mungo fazolek. Jeho otec Pavel Málek klíčí semínka už třicet let. Začínal s hrachem, čočkou a obilím. „Ideální je klíčit v hliněných nádobách. Pro semínko to simuluje růst,“ radí.

A jaký je tedy správný postup klíčení? „Semeno by se mělo nechat minimálně dvanáct hodin ležet ve vodě ve tmě. Potom teprve na to nechat působit světlo,“ říká Pavel Málek. Důležité je potom pravidelné proplachování minimálně dvakrát denně. Nejvíce vitamínů a stopových prvků má semínko ve chvíli, kdy vyklíčí, a ještě se neobjeví lístky. Ale například řeřicha se nechává zazelenat. Naklíčená semínka pak vydrží několik dnů v lednici. Pavel Málek také radí nevylévat vodu po proplachování. Je například výborná na zalévání květin.

Suchá směs semen na klíčící misce

Klíčky je samozřejmě nejlepší konzumovat čerstvé. Mohou se sypat do polévky, na chleba, na saláty, nebo prostě jen přidat hrstičku ke každému jídlu.

Spustit audio