Černobylská elektrárna zaměstnává i po 33 letech od havárie denně přes dva tisíce lidí

10. duben 2019

U příležitosti 33. výročí havárie v Černobylu, která nastala 26. dubna roku 1986, přijala pozvání do studia Kateřina Vršanská, oficiální průvodkyně v Černobylu. Na Ukrajině tráví i měsíce. V rozhovoru s Radimem Jehlíkem nám prozradila mnoho zajímavostí.

Datum 26. dubna se blíži, v tento den roku 1986 došlo k dosud největší hávárii v historii jaderné energetiky. V jaderné elektrárně ukrajinského Černobylu nastal výbuch čtvrtého bloku. Katastrofa ovlivnila životy milionů lidí.

Na tisíce jich z Černobylu odešlo, většina z nich se tam už nevrátila. Přesto dnes existují lidé, kteří se na toto místo vydávají pravidelně, jako například oficiální průvodkyně Kateřina Vršanská, která byla hostem karlovarského studia Českého rozhlasu.

Jako průvodkyně Černobylem pracuje třetím rokem a navštěvuje ho pravidelně. Nejčastěji se podle ní o místo zajímají lidé, kteří zde žili, a lidé, kteří chtějí zažít dobrodružství. Jak elektrárna funguje dnes, kolik lidí v oblasti zůstalo a kdo se může stát jejím průvodcem? Poslechněte si rozhovor!

autoři: Radim Jehlík , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio