Ceny stavebního materiálu neustále rostou. Stavebníci čím dál častěji odmítají zakázky

14. červen 2021 10:35

Neustálý růst cen stavebního materiálu nutí stavebníky odmítat už nasmlouvané zakázky čím dál častěji. Kromě stavebních firem ale zvýšení cen dopadá i na radnice měst a obcí.

Ceny stavebního materiálu neustále rostou. Nejenže jsou dražší suroviny jako dřevo nebo železo, ale zvyšují se i ceny hotových výrobků, jako jsou například izolace. Nestabilní ceny stavebního materiálu komplikují zadávání investičních zakázek radnicím jednotlivých měst a obcí. Dodavatelé totiž nejsou schopní garantovat vysoutěžené náklady a zakázky musí často rušit.

„První čtvrt rok nám ještě stavebniny dodržovaly ceny, které byly dohodnuté. Dneska nám dají nabídku v úterý a řeknou, že platí do pátku. Dávám to do soutěže, která se koná příští týden ve středu, takže já v tu chvíli nevím, kolik mě bude materiál stát,“ řekl Tomáš Trubač, majitel stavební firmy ve Svatavě na Sokolovsku. Ve stavebnictví se pohybuje přes třicet let, ale podobné změny cen na trhu ještě nezažil.

„Jsem přesvědčený, že je to vyvolané napůl uměle, že se to zastaví. Akorát nevíme kde a kdy. Aby se takhle progresivně zdražily některé materiály třeba o 200 procent během dvou měsíců, to si nepamatuju,“ dodal Trubač. Kvůli zdražení stavebního materiálu stále častěji řeší situaci, jestli investor přistoupí na zvýšení ceny, anebo bude muset od zakázky odstoupit.

Příčin zdražování je několik

Negativní dopady nestabilních cen na stavebním trhu potvrdila i vedoucí odboru rozvoje města na sokolovské radnici Kateřina Klepáčková: „Město Sokolov cenové výkyvy pociťuje i ve svých veřejných zakázkách. Konkrétně u oprav ploch střech. V letošním roce jsme měli realizovat tři velké zakázky na opravy střech. Z toho zrovna ta nejpalčivější musela být zrušená z důvodu toho, že dodavatel nemohl garantovat nabízenou cenu.“

Každodenní změny cen surovin a konkrétních stavebních výrobků řeší i Rudolf Borýsek, místopředseda Regionálního stavebního sdružení a viceprezident Svazu podnikatelů v České republice. Podle něj je příčin aktuálního stavu několik. Kromě koronavirové pandemie, která narušila dodavatelsko - odběratelské vztahy je to i obchod s emisními povolenkami. I přes to je přesvědčený, že se trh se stavebním materiálem stabilizuje. Zatím ale podle něj není jasné jak a kdy.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio