Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života získaly dvě ženy

2. říjen 2012

Karolína Šimůnková z Plzně a Ludmila Menclová z Blovic získaly za záchranu života Cenu hejtmana Plzeňského kraje. Společně s nimi byli za nezištnou a dlouhodobou pomoc nemocnému muži a jeho manželce oceněni děkovným listem a věcným darem také Alena Pelíšková z Klatov, starosta obce Chudenice David Klíma a místostarosta této obce Vladimír Svatoň.

Cenu hejtmana za záchranu života si už podruhé odnesla Karolína Šimůnková. Dívka, která byla v roce 2011 oceněna za to, že zastavila svému spolužákovi tepenné krvácení, způsobené řeznou ranou od brusle, se v loňském roce opět ocitla v situaci, kdy šlo druhému o život. Jako jediná pomohla muži, který spadl pod tramvaj, a znovu tak dokázala zachránit lidský život.

Druhou ženou, která stejně jako Karolína Šimůnková od hejtmana Milana Chovance převzala šek na 10 tisíc korun, pamětní list a plaketu, se tak stala devětašedesátiletá Ludmila Menclová z Blovic. V létě zachránila čtrnáctiletého chlapce, který se se svým dědečkem koupal v rybníku a začal se topit. Když Menclová slyšela volání o pomoc, doplavala k chlapci a táhla ho ke břehu. Jeho dědeček, který se snažil dítěti také pomoci, se ale mezitím utopil.

Hejtman Milan Chovanec se v letošním roce rozhodl odměnit také trojici lidí za nezištnou dlouhodobou pomoc nemocnému starému muži a jeho manželce. Ocenění získala Alena Pelíšková z Klatov, starosta Chudenic na Klatovsku David Klíma a místostarosta Vladimír Svatoň.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio