Cena nafty komplikuje život rybářům

7. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští rybáři mají výhrady k drahé naftě, Chorvaté lákají další turisty z Itálie, Chorvatské fotbalisty čeká zápas s Maltou. Sto českých korun směníte na 25 kun a 40 lip.

Chorvatští rybáři žádají vládu, aby zasáhla proti drahé naftě. Do svých lodí sice tankují něco jako naši bionaftu, i tak ale platí o kunu víc než loni. Rybáři zároveň chtějí, aby záhřebský kabinet vyřešil spor se Slovinskem a nově i Itálií ohledně Piranského zálivu.

Obyvatelé Chorvatska chtějí nalákat víc turistů z Itálie. Do Benátek tak vypluly dvě tradiční chorvatské lodě, které budou u italských břehů kotvit několik dní. Chorvaté chtějí prezentovat svou historii, kulturu i současný život u Jadranu.

Také chorvatské fotbalisty čeká další kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa. Šampionát se hraje příští rok v Německu. Chorvati dnes hrají s Maltou, když vyhrají budou první ve své skupině. Fotbal začíná v 18 hodin a 30 minut.

Kurzy a ceny

Sto českých korun směníte na 25 kun a 40 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 41 lip. A ještě stručně ceny benzínu - za litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kun, litr nafty koupíte za 7,33 kun.

Počasí

U moře bude většinou slunečno. Na Istrii oblačno, s ojedinělými přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 18 až 23, odpoledné 24 až 29 stupňů. Povane většinou jihozápadní vítr.

Jachtaře zítra čeká jihovýchodní vítr 4 až 14 uzlů, moře mezi dvojkou a trojkou. Viditelnost 20 kilometrů. Na severním Jadranu ráno místy přeháňky a bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu