Celostátní kulturní událost ZUŠ Open pomáhá zviditelnit základní umělecké školy. Připojí se k ní také karlovarská „Šmeralka“

14. květen 2019

Karlovy Vary ožijí celostátním dvoudenním happeningem základních uměleckých škol - ZUŠ Open. Do letošního třetího ročníku se zapojilo celkem 420 škol, z toho 16 je z Karlovarského kraje.

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech a její okolí bude 31. května a 1. června patřit souborům, sborům i sólistům základních uměleckých škol Karlovarského kraje. Představí se mezi nimi také Základní umělecká škola Šmeralova z Karlových Varů. Ta se na umění oficiálně dala až v roce 1992: „Původně zde byla jen základní škola s uměleckým zaměřením, bylo tam podmínkou, že děti musí chodit na nějaký hudební nástroj, proto tady v roce 1992 byla založena i základní umělecká škola při základní škole,“ líčí historii školy zástupce ředitele Karel Šimandl.

Základní umělecká škola Šmeralova nabízí celkem čtyři obory – hudební, taneční, dramatický a výtvarný. Školu navštěvuje přes tisíc žáků. Podle Šimandla je zde největší zájem o hudební obor, kde je v současné době nejvíce klavíristů, kytaristů a zpěváků.

Během třetího ročníku ZUŠ Open bude školu reprezentovat Big band pod vedením Milana Krajíce, orchestr pod vedením Marka Rothbauera a sbory pod vedením Miroslavy Lendělové.

autor: Jana Strejčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.