Celníci i pašeráci pod jednou střechou. V Králíkách vzniklo největší muzeum celnictví v celém Česku

15. říjen 2020

V malebném městečku Králíky, v oblasti mezi Orlickými horami a Králickým Sněžníkem v Pardubickém kraji, vzniklo před dvěma lety nové muzeum. Je věnováno dějinám celnictví a jde o vůbec největší specializovanou expozici v celém Česku. Mnozí návštěvníci si tam určitě vybaví vlastní vzpomínky na celní prohlídky, nedostatkové zboží i na to, co a jak třeba někdy pašovali.

Králíky leží v pohraniční oblasti. Čilý obchodní ruch tam panoval po staletí, ať už oficiální, nebo tajný, odehrávající se cestou přes hory. Největší tematická expozice v Česku ale zdaleka nepřibližuje jen dějiny vlastního regionu.

Východočeský památník celnictví, který se nachází v prostorách někdejšího králického gymnázia na Velkém náměstí, rozhodně není žádná suchopárná vitrínová expozice. Autoři projektu z Vojensko-historického klubu Erika Brno se snažili, aby stálá výstava o dějinách celnictví byla poutavá. A tak návštěvníci procházejí speciálně vytvořenou ulicí s hrázděnými domy, hokynářstvím, celními stanicemi a nejrůznějšími zákoutími, které přibližují osobnosti v oblasti celnictví.

První, co uvidíte, je socha egyptského boha. Expozice totiž představuje všechna historická období, která vývoj celnictví ovlivnila, protože jeho dějiny jsou samozřejmě spjaté s obchodem se zbožím. Projdete antickým světem, středověkem, dobou reforem Marie Terezie a Josefa II., dozvíte se, jak se pašovalo v období první republiky nebo jaké zboží chybělo a tajně dováželo v éře komunismu. Závěr expozice pak patří vybavení a moderním metodám v oblasti kontroly přepravovaného zboží.

Nejslavnější celníci

Výstava samozřejmě přibližuje i významné osobnosti, které v celních službách pracovali. „Na nejslavnějšího celníka světa, francouzského malíře Henri Rousseaua, si lidé určitě vzpomenou. Naše muzeum ale přibližuje i velké postavy rakousko-uherského a československého celnictví,“ říká prezident Vojensko-historického klubu Erika Richard Maxmilian Sicha. „Vlastní malou expozici tu tak má i Josef Němec, komisař finanční stráže a manžel spisovatelky Boženy Němcové. A pozornost si zaslouží i významný finanční expert a autor prvního celního zákona v samostatné Československé republice Emil Martinec.“

Moderní pomůcky celníků a regionální dějiny na česko - polské hranici Dolní Lipka - Mezilesí

V králickém památníku celnictví vám také promítnou dokumentární filmy. Zachycují jak vzpomínky příslušníků finanční stráže, tak i přímé výpovědi pašeráků z první poloviny 20. století. „Tyto vzpomínky zachytil v 70. letech Jiří Panuš, náš spolupracovník a bývalý celník. Vyprávění sbíral po chalupách a my jsme ty zvukové záznamy zdigitalizovali a vytvořili filmový dokument,“ upřesňuje Richard Sicha.

V muzeu samozřejmě nechybí ani historické lyže. „Tak trochu jsme chtěli evokovat i ten krásný příběh českého filmu Krakonoš a lyžníci. Dobu, kdy první lyže dostali příslušníci finanční stráže a také se na nich proháněli pašeráci. Jejich figuríny, které máme v expozici vedle sebe, mají mimo jiné přiblížit i to, že jejich vztahy byly často velmi provázané,“ uvádí vedoucí muzea.

Úzkoprofilové zboží i kontraband

Zajímavou částí expozice je bezesporu období po druhé světové válce. „Máme tu exponáty, které pocházejí z takzvané potravinové šmeliny po roce 1945, jako například sušené maso v konzervách, poválečnou americkou pomoc z UNRRY,“ upřesňuje Richard Sicha. V expozici si návštěvníci určitě vzpomenou na období socialismu. Na to, jak fungovaly celní prohlídky, co se ze zahraniční vozilo a čeho byl v Československu nedostatek. Ilustrují to nejen dobové fotografie z celnic, ale také autentické ukázky balených potravin éry ČSSR.

Část expozice přibližuje život a práci Josefa Němce, komisaře finanční stráže a manžela Boženy Němcové

V muzeu celnictví samozřejmě nechybí dobové uniformy a vybavení celníků, pomůcky na odhalování drog, odběr vzorků nebo identifikaci radioaktivních předmětů. Závěr expozice pak patří hlavně regionálním dějinám. Králíky se nacházejí jen malý kousek od státní hranice a přechodu Dolní Lipka - Mezilesí. A tak vás v muzeu zastaví závora, je tu i historická budka strážného a velmi působivá je imitace nádraží v Mezilesí, jako připomínka odbavování a společných česko-polských celních služeb. Expozice také navazuje na Památník a expozici finanční stráže, která je umístěná v podzemí pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“ v Králíkách.

autor: BRA
Spustit audio