Část klientů z ústavu v Mariánské se přestěhuje do nových domků

18. květen 2022 08:55

Karlovarský kraj plánuje transformaci Domova pro osoby se zdravotním postižením Mariánská. Klienti by se měli stěhovat do nově postavených domů buď v Karlových Varech, nebo Ostrově. Na stavbu kraj dostane evropskou dotaci.

Část klientů Domova pro osoby se zdravotním postižením Mariánská Karlovarský kraj přestěhuje. Jde o další část transformace. Asi 16 lidí s autistickým postižením bude bydlet v nových domcích, a to buď v Karlových Varech, nebo Ostrově.

„Prvotní záměr je na osoby s poruchou autistického spektra. Karlovarský kraj už několik let připravuje záměr výstavby dvou menších objektů. Počítáme, že v první fázi to bude maximálně 16 klientů,“ potvrdil krajský radní Robert Pisár zvolený za Starosty a nezávislé.

Postupně by se tak přestěhovat mohla většina klientů. Prázdný areál pak zřejmě hejtmanství odprodá. Využít ho jako Domov pro seniory nechce. „Radši bychom takové služby budovali poblíž měst, aby byly blíž lidem a byly skutečně komunitního charakteru. Cesta, kdy se budovala pobytová zařízení v lesích, je za námi,“ dodal radní Pisár.

Spustit audio