Část hlášek v pohádce S čerty nejsou žerty vznikla až na place, prozrazuje režisér Hynek Bočan

Už téměř 40 let právem patří do zlatého fondu české kinematografie oblíbená pohádka S čerty nejsou žerty. V čase premiéry ji vidělo přes 650 tisíc diváků a malé i velké baví dodnes. Jejím režisérem byl Hynek Bočan, který přijal pozvání na rozhlasovou Pohovku Jožky Kubáníka.

Podívat se do zákulisí příprav a natáčení je pro každého velmi lákavé, a pokud se to týká pohádky S čerty nejsou žerty, je to o to zajímavější.

Režisér této pohádky Hynek Bočan v rozhovoru prozrazuje mnohé. Třeba to, že ho při přípravách hodně potrápilo, jak má vlastně čert vypadat. Pomohli mu budoucí diváci, tedy děti: „Můj syn v té době učil první a druhou třídu, tak jsme koupili čtvrtky a děti dostaly za úkol namalovat čerty. A tam jsme zjistili, že čert musí mít rohy, ocas a chlupaté tělo. To je ta dětská představa, která myslím trvá dodnes.“

Pohádka je plná hlášek, z nichž mnohé zlidověly: „Tatínek vám vyhlásí válku“, „Jéé, já si zlomil šavli“ nebo „Máchale, spadlo ti to, asi vítr“. Byly součástí scénáře nebo vznikaly až během natáčení? K tomu pan Bočan prozrazuje: „Já mám strašně rád, když herci improvizují. Ale takových 65 % hlášek už ve scénáři bylo. Zbytek opravdu vznikl až na place. Například Luciferova věta ‚Strhla nám váhu' byla důsledkem nehody a tato spontánní věta Karla Heřmánka pak ve filmu zůstala.“

Hynek Bočan také vzpomíná na situaci, kdy mu místo černých koní přivedli hnědé, a on se rozhodl nechat je přebarvit. „A když byli skoro hotovi, tak začalo pršet a barva z nich kapala. Mělo to ale výhodu, že ta kůže, když byla mokrá, tak se leskla a byla vlastně černá.  A to nás zachránilo,“ dodává s úsměvem.

Měl Hynek Bočan vytipováno, koho do jednotlivých rolí obsadí? A musel za angažování některého z herců „bojovat“? Proč odmítl natočit další pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci? A naopak – proč se mu nepodařilo natočit pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký, ke které už měli společně s Jiřím Justem scénář? Věří, že i v životě dobro zvítězí nad zlem? To vše a mnohé další prozrazuje v rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka režisér Hynek Bočan.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související