Čapí rodinka se vrátila do Chebu, připravuje hnízdo pro mladé

5. březen 2019 14:15

Pohled obyvatel z Chebu teď směřuje hodně často na průmyslový komín u obchodního centra v Evropské ulici. Opět totiž přiletěli čápi a hnízdo připravují pro mladé.

Zajímavé a důležité okamžiky života čápů sleduje přes deset let Monika Dohnalová. Z okna svého bytu má přímý výhled na jejich hnízdo, a tak přesně vidí, kdy přiletěli, kdy mají mladé a také jejich loučení na konci léta s městem.

„Čáp přiletěl 19. února, což je velmi brzo, ale je to tím, že nelétá až do Afriky, ale jen na jih Německa. Jeho partnerka přiletěla hned den poté,“ uvedla Monika Dohnalová. Přes den se podle ní čápi na hnízdě příliš nezdržují, létají se najíst a sbírají síly pro založení rodiny. Mláďata by se pak měla vylíhnout ke konci dubna.

Chebští čápi mají také svá jména: „Pojmenovávají se podle toho, kdy přiletí a kdo má zrovna ten den svátek. Takže sameček je Patrik a jeho partnerka je Lenka.“ Zajímavé je také jejich hnízdění. Hnízdo mají na komíně celoročně, pouze ho dostavují. O dostavbu a úklid hnízda se stará samec, který musí hnízdo připravit před příletem samičky. V případě, že by se hnízdo začalo naklánět, nebo bylo příliš velké, musí paní Dohnalová kontaktovat ornitolgy, ti jej musí upravit.

Pozoruhodná je i výuka létání nebo loučení se s městem

„Když se mladí učí létat, je to největší legrace. Napřed jen tak legračně vyskakují nahoru, vylétávají nad hnízdo, jen trénují. Pak sbírají odvahu k prvnímu skoku,“ popisuje začátky mladých Monika Dohnalová.

Čím dřív se čápi vracejí, tím dříve zase odlétají. „Na odlet se připravují tím, že začnou létat hodně vysoko a takovým krouživým letem vystoupají do výšky, ze které odletí,“ dodává paní Dohnalová s tím, že krouživý let ji často připomíná jakýsi proces loučení. „Jednou se mi stalo, že jsem je viděla všechny, jak krouží nad městem a odlétají. Byl to pro mě takový i smutný zážitek, že tím pádem přichází podzim.“

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio