Bývalý zimní stadion v Karlových Varech letos oslaví zajímavé jubileum

18. únor 2019 12:00

Když se řekne „Plech aréna“, příznivci sportu určitě vědí, že se jedná o starý zimní stadion v městské části Rybáře. Přestože nikdy nepatřil k moderním sportovištím, jeho historie je velmi zajímavá.

Stadion v Rybářích nahradil v 70. letech původní ledovou plochu u městské tržnice. Tam kde je dnes parkoviště a pár prodejních stánku. Zimní stadion vyrůstal poměrně dlouho jako tréninková plocha. Nakonec došlo k jeho zastřešení.

Podle sportovců i diváků byl ale velmi nedokonalý. Přesto na něj lidé rádi vzpomínají. Kvůli tehdy oblíbenému veřejnému bruslení, anebo slavným hokejovým zápasům

Starý zimní stadion byl pověstný neopakovatelnou atmosférou

Na starém zimním stadionu odehrála desítky utkání karlovarská HC Becherovka, která se pak přejmenovala na HC Energie Karlovy Vary. Při zápasech nebyl pro diváky stadion příliš pohodlný. Aby se tam mohla hrát extraliga, musel ho hokejový klub za pomoci města zásadně modernizovat.

Nicméně atmosféru při zápasech si tehdy pochvalovali hlavně hráči. Od ledu bylo totiž k tribunám velmi blízko a navíc povzbuzování a skandování domácích fanoušků ještě násobily plechové stěny sportovní haly. Na rozdíl od domácích si na atmosféru stěžovaly hostující celky.

Před deseti roky areál jako aktivní sportoviště dosloužil 

Poslední extraligový zápas se v „Plech aréně“ odehrál v závěru sezóny 2008/09. Pro karlovarský hokej to před deseti roky byla výjimečná sezóna, protože hokejové áčko poprvé a naposledy vybojovalo extraligový titul.

Hned poté ale stará hala v podstatě dosloužila. Koupil ji podnikatel Karel Holoubek a přestavěl ji na asijskou tržnici. K jedné ze stěn starého sportoviště navíc přistavěli vietnamští obyvatelé lázeňského města před pěti roky asijské společenské a meditační centrum. To, stejně jako blízké obchody, funguje dosud.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio