Bývalý výchovný ústav mládeže v Nové Roli se mění v Domov pro seniory

21. říjen 2019 14:30

Až 60 samostatných pokojů s vlastním sociálním zařízením. To nabídne nový Domov pro seniory, který vzniká v objektu bývalého výchovného ústavu mládeže v Nové Roli na Karlovarsku.

Budovu za zhruba 40 milionů korun rekonstruuje soukromý investor, který budovu od města odkoupil zhruba před třemi lety. V novém domově chce zajistit celodenní službu i zdravotnické zázemí pro 60 klientů z celého regionu.

Vizualizace Domova pro seniory v Nové Roli

V objektu v současné době probíhají demoliční práce. Po jejich dokončení budou následovat další úpravy jako například zateplení fasády nebo kompletní výměna střechy. Na závěr rekonstrukce by měla vzniknout bezbariérová budova s kompletně novým vybavením. Podle zástupce investora Radka Šedivého k ní navíc přibude přístavba: „K budově přibude takzvaná komunikační část. Přístavba, kde bude lůžkový evakuační výtah a schodiště včetně sociálního zařízení.“

Projekt chtělo původně realizovat město

Město budovu získalo od ministerstva vnitra a začalo pracovat na projektu vlastního Domova pro seniory. Odhadované náklady ale převyšovaly rozpočet města. Proto radnice hledala vhodný dotační titul. Na rozsáhlou rekonstrukci ale potřebné dotace nezískala, a tak projekt nabídla soukromému investorovi. „Když se budova uvolnila, tak jsme měli velký zájem ji odkoupit. To se nám podařilo a od začátku mělo vedení města zájem, aby zde vznikl domov důchodců. Vytvořili jsme projekt, který jsme i nacenili, ale byl nad rámec našich finančních možností,“ vysvětlila starostka Jitka Pokorná.

Starostka také upozornila, že nové zařízení bude upřednosňovat stávající klienty městského Domu s pečovatelskou službou, kteří budou potřebovat právě 24 hodinovou péči. Stávající mětské zařízení nabízí totiž pouze 12 hodinovou pečovatelskou službu.

Podle odhadů investora by měly práce trvat zhruba do konce příštího roku. V roce 2021 chce zahájit provoz.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio